Vakıf Medeniyeti

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ‘Vakıf Medeniyeti’ etkinlikleri düzenlenmektedir ve 2009 yılı Vakıf Medeniyeti ‘Sağlık Yılı’ olarak kutlanmaktadır. Vakıf Nedir sorusu için burayı , Vakıflar Genel Müdürlüğü için burayı , Vakıf Medeniyeti için burayı , Basında çıkan Vakıf Medeniyeti Haberleri için burayı , Vakıf Medeniyeti Yarışmaları için burayı , Fotoğraf, Sergiler , Sempozyum , için buraları tıklayın. Bilgi amaçlı 10Vakfın web sitesini sizlerle paylaşıyorum. 1 , 2, 3, 4, 5, 6 , 7, 8, 9, 10,

2009 VAKIF MEDENİYETİ "SAĞLIK YILI"

“ Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…”
                                                              (Kanuni)

Dayanışma ve yardımlaşma düşüncesini yüzyıllar öncesinden insan odaklı hizmet anlayışı ile bütünleştiren ve bir medeniyet bilincine dönüştüren vakıf müessesesi, günümüzde de toplumsal farklılıkları kendi geliştirdiği ‘vakıf şuuru’ etrafında buluşturarak yardım etmek isteyen ile yardıma ihtiyacı olan arasında köprü vazifesi gören önemli bir kurum olmuştur.

Anadolu topraklarında Türk kültür ve medeniyetinin çekirdeğini teşkil eden vakıflar, Selçuklu İmparatorluğu döneminde bir yardımlaşma ve dayanışma kurumu olarak ortaya çıkmış, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise hukuki temele dayanan ekonomik ve sosyal bir müessese haline gelerek kurumsallaşmıştır.

Vakıf medeniyetimizde;

-dış güvenlik
-iç işleri
-adalet hizmetleri dışındaki tüm hizmetler vakıflar eli ile yürütülmüş olup,
-altyapıdan – şehirciliğe
-çevreden – sağlığa
-eğitimden – kültüre
-ekonomiden – ticarete
bütün alanlarda bu hizmetler hala güncelliğini korumakta ve gayelerini gerçekleştirmektedir. Vakıfların hizmetlerindeki sürekliliğin nedeni  kuruluşundaki sağlam irade ve sosyal dengeye verilen önemden kaynaklanmaktadır.

  Ülkemizde çok güçlü ve köklü bir mirası olan vakıf bilincini toplumda canlı tutmak,  gelecek kuşaklara vakıf medeniyetini aktarabilmek amacıyla büyük atılımlar gerçekleştiren Genel Müdürlüğümüz, 2006 yılını “Vakıf Medeniyeti” yılı ilan etmiştir.  Bu temel düşünce çerçevesinde devam eden yıllarda güncel bir konuyu tema haline getiren Kurumumuz;  içinde bulunduğumuz yüzyılda çevre konusunun ne kadar hayati bir mesele haline geldiğine dikkat çekmek amacıyla 2007 yılını Vakıf Medeniyeti “Çevre Yılı”,  dünyamızın içinde bulunduğu küresel ısınma ile birlikte suyun hayatımızdaki yerini ve stratejik önemini vurgulamak amacıyla 2008 yılını Vakıf Medeniyeti “Su Yılı” ilan ederek, toplumumuzun her kesimine hitap eden yarışmalar, sergiler, sempozyumlar, çalışma grubu toplantıları, kardeş vakıf toplantıları gibi etkinlikler düzenlemiştir.

   Bu doğrultuda, Vakıflar Genel Müdürlüğü, ülkemizde ve dünyada yaşanan sağlık sorunlarına ve sağlıklı olmanın önemine dikkat çekmenin yanında ecdadımızın, vakıf medeniyeti yoluyla sağlık hizmetlerine verdiği öneme vurgu yaparak, bu alandaki eşsiz hizmetleri, günümüz bakış açısı ile birlikte insanlığın hizmetine sunma düşüncesiyle, 2009 yılını Vakıf Medeniyeti “Sağlık Yılı” olarak ilan etmiştir. Etkinlikler kapsamında yarışmalar, sergiler, sempozyum, çalışma grubu toplantıları, “vakıf eserlerini geziyorum” yürüyüşü ve kardeş vakıf toplantıları planlamıştır.

   Sosyal alanda hizmetleri vakıflar yoluyla yürüten ecdadımız sağlık konusuna özel bir önem vermiş bimarhaneler, şifahaneler ve medreseler kurarak, İbn-i Sina gibi dünyaca ünlü simalar yetişmesini sağlamıştır.

   Sağlık konusunda bilimsellik ve vakıf düşüncesini temel almakla yetinmeyen medeniyetimiz, sağlık hizmetlerinde kalitenin yanı sıra sağlık yapılarında da eşsiz mimari ve estetik anlayışından vazgeçmemiştir.  Böylece insan sağlığını bireyin içinde bulunduğu çevre ile birlikte değerlendirerek modern tıbbın ve psikiyatrinin bugün önemli bulduğu bu konuda duyarlılığını kurumsallaştırmış ve inşa etmiştir.

   Vakıf medeniyetimizin önemli hizmet alanlarından birini oluşturan sağlık konusunda toplumumuzun bilinçlenmesi ve tarihten gelen mirasın bugüne aktarımında yapılacak faaliyetlerin yeni bir bakış açısı getirmesini ve bu konuda ilham kaynağı olmasını ümit ediyorum.

Yusuf BEYAZIT
Vakıflar Genel Müdürü

Bu yazımızı okuyan 1.806. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir