‘Son Osmanlı’ya veda

Osmanlı hanedanının en kıdemli üyesi Osman Ertuğrul Osmanoğlu toprağa verildi. İstanbul’da, böbrek ve solunum yetmezliği nedeniyle vefat eden, Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit’in torunu Ertuğrul Osman’ın cenazesi, II. Mahmut Türbesi Haziresi’nde toprağa verildi. Sultanahmet Camisi’ndeki namazın ardından cenaze aracına konulan Ertuğrul Osman’ın naaşının II. Mahmut Türbesi’ne getirilişine yaklaşık 10 bin kişi eşlik etti.

Türbe önünde omuzlara alınan cenaze, defnin yapılacağı haziredeki alana götürüldü. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Ayasofya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Haluk Dursun ile Osmanlı hanedanı üyeleri ve diğer yetkililer türbeye girdi. Ertuğrul Osman’ın naaşı türbe haziresinde daha önceden hazırlanan mezara defnedildikten sonra üzerine çiçekler ekildi.

Zincirlikuyu Mezarlıklar Müdürlüğünde görevli Fatih Savaş ve Halil İbrahim Kurşun tarafından Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından cenaze töreni sona erdi. Bu arada, defni izlemek isteyen bazı vatandaşlar türbe çevresindeki duvarlara çıktı.

Öte yandan, cenazenin cami avlusundan çıkarılışı sırasında, tekerlekli sandalyede bulunan Mahmut Usta Osmanoğlu ezilme tehlikesi geçirince, yanındakiler ile basın mensupları arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Mahmut Usta Osmanoğlu ile yanında bulunanlar, daha sonra polisler tarafından çevrilen II. Mahmut Türbesi’ne girmek istedi.

Polisin engellemeye çalışmasına rağmen kapıyı zorlayan bu kişiler, Mahmut Usta Osmanoğlu ve Mahmut Ünlü’nün defnin yapılacağı türbe haziresine girmesini sağladı.

Türbe çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri, Anadolu Ajansı foto muhabiri dışında hiçbir basın mensubunu içeri sokmadı. Gazetecilerin içeri girme isteğini geri çeviren bazı polis memurları ile basın mensupları arasında tartışma yaşandı

Osman Ertuğrul Osmanoğlu kimdir?

II. Abdülhamit’in oğlu şehzade Burhaneddin Efendi’nin oğlu olan Osman Ertuğrul Osmanoğlu, 18 Ağustos 1912 tarihinde Yıldız Sarayı’nda doğdu.

Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının bütün fertlerinin Türkiye’den sürgün edilmesi nedeniyle babası ve kardeşiyle birlikte Viyana’ya yerleşen Osmanoğlu, 1933 yılında babasıyla birlikte ABD‘ye gitti.

Babasının 1949 yılında vefatından sonra 1952 yılında Kanada merkezli bir madencilik şirketi kuran Osmanoğlu, 1991 yılında Osmanlı hanedanı ile benzer bir akıbeti paylaşan Afgan kraliyet ailesinden Prens Abdulfettah Tarzi ve Dr. Pakize Tarzi’nin kızı Zeynep Tarzi ile evlendi.

Türkçe’nin yanı sıra akıcı bir şekilde İngilizce, Almanca ve Fransızca konuşan, İtalyanca ve İspanyolca da anlayan Osmanoğlu, 1974 yılında yürürlüğe konulan af kapsamında 1992 yılında Türkiye’ye geldi ve 2004 yılı içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldı.

Osman Ertuğrul Osmanoğlu, “Osmanlı Hanedanının Reisi” ve “Son Osmanlı” olarak da anılıyordu

Mekanı cennet olsun…

Bu yazımızı okuyan 1.065. takipçimizsiniz.

İhsan Hulusi Barstugan

1 Mayıs 1989 Ankara doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Marmara Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunu. İstanbul'da Özel bir finans kuruluşunun genel merkezinde Crm ve İş geliştirme uzmanı olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Sinema, tenis, basketbol ve trekking yer almaktadır. Kahve tutkunu ve Galatasaray taraftarıdır, İngilizce bilmektedir.

3 thoughts on “‘Son Osmanlı’ya veda

  • 29 Eylül 2009 tarihinde, saat 16:14
    Permalink

    Osmanlı evladını,osmanlının torunları olarak tekrar ülkemizde son görevimizi yaparak veda etmekten muteessiriz.Allah rahmet eylesin.

  • 01 Ekim 2009 tarihinde, saat 03:44
    Permalink

    Hey, I read a lot of blogs on a daily basis and for the most part, people lack substance but, I just wanted to make a quick comment to say GREAT blog!…..I”ll be checking in on a regularly now….Keep up the good work! 🙂

  • 07 Ekim 2009 tarihinde, saat 00:36
    Permalink

    Hey, I found your blog in a new directory of blogs. I dont know how your blog came up, must have been a typo, anyway cool blog, I bookmarked you. 🙂 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir