Sinemada Dönüm Noktası AVATAR

Tüm zamanların en çok gişe geliri yapan’ filmi Titanic’e imza atan James Cameron, şimdi yeni filmi Avatar ile bu rekoru tarihe gömeceğe benziyor. İzleyenlerin ise izlemeyenlere kesinlilkle uymalarını istediği bir önerileri var.  Titanik ile ‘tüm zamanların en çok gişe geliri yapan’ filmine imza atan James Cameron, şimdi yeni filmi Avatar ile adından söz ettiriyor. Teknolojisi, çekim teknikleri ve kurgusu ile sinemada bir devrim oluşturma iddiasında bulunan Avatar’ı 12 yılda hazırlayan Cameron, bu filmle sadece bir yönetmen değil, ‘Avatar’ adlı şirkette ‘başarılı bir CEO’ olduğunu da kanıtlıyor.

Şimdiye kadar çektiği filmler, toplam 3.5 milyar dolar hasılat yaptı. Titanik, 1.8 milyar dolarla hâlâ tüm zamanların en çok gişe geliri sağlayan filmi. 55 yaşındaki James Cameron’un Titanik’ten 12 yıl sonra bitirdiği ilk sinema filmi Avatar, şimdi ‘beyaz perdede yeni kuralları yazıyor’ diye sunuluyor. ‘Teknolojisi, çekim teknikleri, kurgusu’ ile iddialı olan film için ‘ Avatar’dan sonra sinema aynı olmayacak’ deniliyor. Eleştirmenler işin bu kısmıyla ilgileniyorlar.
 Yani aslında değişen çok büyük bir şeyin olmadığını, Avatar’ın sadece sinemanın büyüsünü yansıttığını anlatıyorlar. Ancak işin başka bir boyutu daha var. Avatar çok başarılı bir şirket. Yönetmeni Cameron da onun akıllı CEO’su. Meseleye bir de bu gözle baktığınızda, Cameron’dan şirket yöneticiliği konusunda alınacak çok ders var…
Terminatör serisi, Titanic… Büyük bütçelerle, uzun, görkemli filmler yapıyor. Avatar da 310 milyon dolara mal oldu. Süresi 2 saat 46 dakika. Çocukluğu Niagara Şelaleleri’nin yanında geçmiş Cameron’un. Etkilenmiş olabilir.

 

Filmlerinde kullandığı teknoloji her zaman yenilik içeriyor. Avatar’da da karakterlerin oluşturulması için özel bir bilgisayar yazılımı oluşturdu. Stereoskopik 3D (üç boyutlu) çekimi yapabilen kendi tasarladığı bir kamerası var. Her ofiste son çıkan telefonu ertesi gün alan teknoloji manyağı biri, mutlaka vardır ya… Cameron da Hollywood için öyle.

Yaptığı her filmde çok disiplinli. Titanik için aylarca denizin altında vakit geçirmişti. Avatar’da da karakterler ve öykü üstüne 3 yıl uğraştı. O kadar ki, artık kendi de bunalmış. “Herhalde Avatar’ı bir seriye dönüştürürsünüz” diyorlar. “Bir 3 yıl daha yeni bir tane yapmak için uğraşır mıyım bilmiyorum” diyor

 

Avatar’da neler yaptı

Pazarlaması sağlam: Filmin yapım bütçesi dışında sadece tanıtım için 150 milyon dolar harcandı. Reklamı kullanıyor. Tanıtım, halkla ilişkiler, ön gösterim… Filmin duyurulması için ne kadar enstrüman varsa hepsinden yararlanıyor. Bir röportajında şöyle dedi: “İnsanların gösterime girmeden 5 ay öncesinden filmimi konuşması eğlenceli. Ancak fark ettim ki, yaptıkları aslında yiyemedikleri bir kurabiyenin etrafını kemirmek gibi.”

Kar engeli: Avatar’ı Amerika’da 3 bin 452 sinemada aynı anda vizyona soktu. Üstelik 3D olduğundan bilet fiyatları normalin 3-5 dolar üzerinde. Ama en önemlisi, filmi dünyada da 100’den fazla ülkede aynı anda gösteriyor. ABD’nin doğusunda kar fırtınası olduğu için ilk haftasonunda beklentiler düşük tutuldu. Yapımcı şirket Century Fox, 50-60 milyon dolar arasında bekliyor. Yurtdışından ise 100 milyon dolarlık bir beklenti var.

Mükemmeliyetçi: Filmde Na’vi olarak geçen yerlilerin kullandığı dil, bu film için bir dilbilimci tarafından özel olarak 1 yılda oluşturuldu. Fimin başrol oyuncusu Sam Worthington, Cameron’un titizliği yüzünden tam 13 ayını bu filme ayırmak zorunda kalmış. “Beni hayatım boyunca kimse bu kadar zorlamadı” diyor.

Gördüğünü geliştiriyor: George Lucas Yıldız Savaşları’nda bilimkurgunun renklerini, çizgilerini belirledi. Wachowski’ler Matrix’de gerçek yaşamla sanal dünya arasındaki geçişi kurdu. Peter Jackson ise Yüzüklerin Efendisi’nde Gollum’u yaptı.. Cameron’ın Avatar’ında işte bunların hepsinden bir parça var. Tutan işleri, teknikleri alıp geliştiriyor.

Politik doğrucu: Avatar’da baştan sona ağır bir Irak Savaşı ve Bush Doktrini eleştirisi var. Çevre konusunda sık sık mesaj içeren diyaloglar görüyorsunuz. Kendi “ırkına ihanet eden” başrol oyuncusu ise bir hümanizm manifestosu gibi. Aldığı pozisyonda politik tek bir falso yok. Kusursuz bir politik doğrucu.

 

KESİNLİKLE 3D GÖZLÜKLE İZLEYİN

Sinema formlarında izleyenler izlemeyenlere 3D gözlüklerle filmi izlemelerini tavsiye ediyor…

Bu yazımızı okuyan 1.172. takipçimizsiniz.

İhsan Hulusi Barstugan

1 Mayıs 1989 Ankara doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Marmara Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunu. İstanbul'da Özel bir finans kuruluşunun genel merkezinde Crm ve İş geliştirme uzmanı olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Sinema, tenis, basketbol ve trekking yer almaktadır. Kahve tutkunu ve Galatasaray taraftarıdır, İngilizce bilmektedir.

One thought on “Sinemada Dönüm Noktası AVATAR

  • 24 Aralık 2009 tarihinde, saat 01:37
    Permalink

    3d gözlükle mutlaka izleyin.
    harika bir film.başka bir boyut

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir