Silah İthalatımız

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın yazılı soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, silah ruhsatı işlemlerinin, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yerine getirildiğini kaydetti.

Atalay, adli, idari veya sıhhi yönden sakıncası olmayan her Türk vatandaşının, bulundurmak maksadıyla silah satın alma hakkı bulunduğunu ifade etti. Yalçınkaya’ya, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu’nun bilgi notuyla da yanıt veren Atalay, ithal tabanca satışlarının, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile MKEK arasında yapılan protokol çerçevesinde SSM adına yapıldığını kaydetti.

-”KAÇAKÇILIĞIN ÖNLENMESİ İÇİN…”-

Tabanca ve tüfek için, SSM tarafından belirlenen maliyet üzerine yüzde 25 kurum hizmet payı eklendikten sonra satış fiyatlarının SSM tarafından belirlendiğini belirten Beşir Atalay, şunları kaydetti:
”Kurum bu satışlardan herhangi bir gelir elde etmemekte, sadece tabanca satışına yönelik masrafları karşılığı yüzde 25 oranındaki komisyon bedelini almaktadır. Ayrıca tabanca satışları için reklam, promosyon vb. şekillerde herhangi bir özel çaba sarf edilmemekte, sadece halkımızın tabanca alma talebine, kaçakçılığın önlenmesine ve yerli imalatçıların dünya markalarıyla rekabet edebilmesine yönelik kendisine verilen kamusal bir görevi yerine getirmektedir.

MKEK tarafından değişik marka ve tipte tabanca ithal edilmesinin ana ve tek gerekçesi, müşterinin talebidir. Yani ithal tabanca satışları, müşterilerin talepleri doğrultusunda ithal edilmekte ve doğrudan peşin satış sistemine göre satılmaktadır.”

Bakan Atalay, MKEK tarafından 2003-2009 yılları arasında, 8 ayrı ülkeden 17 çeşit tabanca markasında, 26 bin 686 adet tabanca ithal edildiğini, bunun karşılığında 29 milyon 883 bin 717 TL ödendiğini bildirdi.

MKEK’nin verdiği bilgiye göre, 2003-2009 döneminde en çok silah, 14 bin 44 silah ile Almanya’dan ithal edildi. Bu silahlar karşılığında Almanya’ya 17 milyon 997 bin lira ödendi.

İsrail, Almanya’dan sonra en çok silah ithal edilen ülke oldu. İthal edilen 3 bin 200 silah karşılığında İsrail’e 3 milyon 499 bin lira ödendi.

Diğer ülkelerden ithal edilen silahlar ve ödenen miktarlar şöyle:

ABD: 2 bin 455 adet, 2 milyon 779 bin TL,

İTALYA: 2 bin 552 adet, 1 milyon 960 bin TL

ÇEK CUMHURİYETİ: 1 bin 310 adet, 932 bin TL

HIRVATİSTAN: Bin 25 adet, 719 bin TL

BELÇİKA: 625 adet, 321 bin TL

AVUSTURYA: Bin 475 adet, 1 milyon 673 bin TL

İSRAİL: 3 bin 200 adet, 3 milyon 499 bin TL

Orhan DİNÇ

gencyolcu@hotmail.com.tr

Bu yazımızı okuyan 1.036. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir