Seyahat Blog Yazarı Olmanın Zorlukları

Drummerlizard.com yazarı gezgin Güneş Akdoğan, Seyahat Blog Yazarlığını bizim için kaleme aldı. Ülkemizde yeni kavramlardan biri Seyahat Blog Yazarlığı. Seyahat blogu yazarlığı sürekli yenilenen içerik sağlamayı gerektirmekte. Belli tatillerde seyahat edenler de sürekli seyahat halinde olanlar da çok iyi bilirler ki yollarda, özellikle yabancı coğrafyalarda, seyahat blogunu güncel tutmak sanıldığı kadar kolay olmuyor.

Gidilen coğrafyaya göre günlerce internet bağlantısı hiç olmayabiliyor veya çok yavaş oluyor. Kimi coğrafyalarda elektrik bile olmayabiliyor. Çok merkezi yerlere gidildiği zaman da bilgisayar başında vakit geçirmek ile gidilen yeri keşfetmek arasında seçim yapmak son derece güç olabiliyor.

Blogu güncel tutmakla sıkıntılar sona ermiyor. Bu sefer de karşımıza yazılanların daha geniş kitlelere ulaştırılması, meraklı olanlara iletilmesi gerekiyor. Türkçe içerikli seyahat blogu yazmak bir anlamda ufak çaplı maceraya atılmak anlamına geliyor.

İşte seyahat blog yazarlığının zorlu yanları;

1. Yetersiz İnternet Bağlantısı

Seyahat bloglarına yazılan içeriklerin en samimi ve keyiflileri yolculuk sırasında yazılanlardır. Aynı zamanda seyahat halinde olan gezgin için de yol boyunca aldığı yorumlar, beğeniler, sorular moral ve motivasyon açısından önem taşır. Gezgin, yollarda umduğu değil bulduğu internet bağlantısını yaşadıklarını, deneyimlerini, gördüklerini paylaşmak için kullanır.

Özellikle büyük şehirlerin dışında internet bağlantıları çok yavaş oluyor. Bu durum öyle can sıkıcı hale geliyor ki bir fotoğrafın yüklenmesi yarım saati buluyor. Saatlerce beklemek zorunda kalmak zaten kısıtlı olan vakti iyice sıkıntıya sokuyor. Bir yandan seyahat blogunu güncel tutma çabaları diğer yandan sürekli kesilen, çok yavaş internet bağlantısı yüzünden harcanan bir kaç gün moral – motivasyonu olumsuz etkiliyor.

2. Zaman Bulma Güçlüğü

Dışarıdan bakan gözler için gezgin kişi çoğu zaman avare avare dolaşıp, gününü gün eden, keyfi sefa aleminde yaşayan olarak tanımlanır. Oysa bu sürekli güncellenen bir seyahat blogu yazarı ise gerçekler bu kadar da keyifli değildir. Özellikle büyük şehirlerde, kısıtlı zaman sebebiyle, tüm günü en iyi şekilde planlayıp gezmek, görmek, keşfetmek gerekir.

Gündüz vakitleri gezilen meydanlar, müzeler, restoranlar, akşam saatleri de biraz yorgunluk atmak amaçlı keyifli bir yerde oturmalar derken hostele dönüş saati geç vakitlere kalmakta. Ertesi gün erkenden kalkıp şehri keşfetmeye devam etmesi gereken seyahat blog yazarının uykudan feragat etmesi ve yazılarını sıcağı sıcağına yazması gerekir. Çoğu zaman yorucu olan bu tempoya kapılmak yapılan seyahatin de tadını olumsuz etkileyebiliyor.

3. Her Şeyi Kaydedip Paylaşmalı mı?

Seyahat paylaşıldığı kadar da öznel bir durumdur. Seyahat esnasında yaşananları iyi özümsemek, bakılanları iyice görmek ister gezgin kişi. Bütün bunları yaparken bir yandan da görülecek yerlerin listesi, nerede neler yenir, nerede kalınır, günlük hayat nasıldır gibi soruların cevaplarını kayda geçirmekle uğraşır. Aradaki dengeyi iyi sağlamak gerekir. Her yaptığını, gördüğünü, duyduğunu fotoğraflamak, yazmakla vaktini harcayan blog yazarı bu sefer de seyahatlerinden aldığı keyiften uzaklaşmaya başlar.

4. Tanıtım Yetersizliği

Gezgin tüm deneyimlerini, hissettiklerini, gördüklerini, duyduklarını, yaşadıklarını paylaşmak için seyahat blogu yazmaya başlar. Seyahat edenler arasında güncel bilgi paylaşımı son derece önemli ve herkes için faydalıdır. Seyahat blogunu güncel tutmak için harcanan zaman ve emek karşılığında daha geniş kitlelere, okuyuculara ulaşmak esastır.

Seyahat bloglarına ulaşmanın en hızlı yolu arama motorları olarak görülse de konu seyahat – turizm olunca bloglar maalesef büyük tur şirketlerinin gölgesinde kalabiliyor. Seyahat bloglarının tanıtımı için kapsamı oldukça geniş Türkçe içerikli bir iki web sitesi dışında destek bulmak oldukça zor. En büyük eksik ise belli konuda özelleşmiş seyahat portallarının yokluğu. Durum böyle olunca aynı seyahat portalı içinde yıllık tatillerini anlatan seyahat blogları da bulunuyor, ekstrem koşullarda uzun süreli seyahati anlatan bloglar da.

Belli konuları arayan okuyucuya daha hızlı ve etkin ulaşmak için tarzını belirlemiş seyahat portalları, gazete ve dergilerde seyahat blog yazarları için ayrılmış bölümler ve hatta televizyon programlarının içinde seyahat blog yazarlarının videoları, röportajları gibi bölümlerin bulunması gerekmektedir.

Seyahat blogu yazmak maddi açıdan pek bir getiriye sahip olmadığı için bu tür tanıtım destekleri gezgin kişinin gönüllü yaptığı işini devam ettirmesi açısından büyük önem taşır.

5. Yazı Yazmak mı Çevreyi Keşfetmek mi?

Yeni bir şehre, coğrafyaya adım atan gezgin kişi bir an önce bulunduğu yeri keşfetmeye çıkar. Zaman kısıtlı ve görülecek yerler, yapılacak etkinlikler bol olduğu zaman hele ki gittiğiniz yerde hava da çok güzelse inanın hostele kapanıp yazı yazmak pek çekici bir karar olmuyor. Bir yanda biriken konular, seçilmesi ve düzenlenmesi gereken fotoğraflar, yüklenmeyi bekleyen bir dolu malzeme, diğer yanda ise keşfedilmeyi bekleyen yeni bir şehir, yeni bir coğrafya içinde gizlenmiş yepyeni deneyimler durmakta.

Burada seçim yapmak oldukça güç. Çoğu zaman yazıları ve fotoğrafları bloga yüklemek için plandan bir kaç gün fazla aynı yerde kalınabiliyor. Bu da yanında zaman ve ekonomik açıdan yük getiriyor. Özellikle uzun süreli seyahat eden blog yazarları için belli tarihlerde hareket etmek ekonomik seyahat açısından çok önemli. Yol boyunca zaman – ekonomi dengesini korumak ve aynı zamanda da seyahat blogunu güncel tutmak için plan dışına çıkılması sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Kaynak: skyscanner.com

Bu yazımızı okuyan 11.778. takipçimizsiniz.

Fatih Alan

1980 Konya doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Konya'da tamamladı. Amerika Kentucky Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü öğrencisi. Yurt içi ve yuırt dışında Yöneticilik, Mali İşler ve organizatör olarak farklı firmalarda görev aldı. Bursa'da Turizm sektöründe Otel'de Yönetici olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Motorsiklet, Spor, Kişisel gelişim eğitimleri ve kitap okumak gelir. İngilizce ve Arapça bilmekte, Evli ve bir çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir