Rumeli Hisarı

Wikipedia’da yayınlanan bilgi için burayı, Rumeli Hisarı Koruma Derneği için burayı, Sözlükte yazılanlar için burayı, Panoramik izlemek için burayı tıklayın, Rumeli Hisarı İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi’nde yer aldığı semte isimini veren hisar dır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları önlemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa ettirildi. Burası boğazın en dar noktası dır.

Rumeli Hisarı nın Yapımı Tarihi

Fatih Sultan Mehmet ,İstanbul’u almayı kafasına koymuştur.Bununla ilgili pilanlar yapmaya başlamıştır… Öncelikle Yıldırım Bayezîd’in inşa ettirdiği Anadolu Hisarının karşına Rumeli Hisarını yaptıracaktır.Bizans İmparatoru Konstantinden bir avköşkü yapmak için toprak istemiştir.İmparator dalga geçercesine bu avköşkünün bir dana derisi kadar yer kaplamasını ve bukadar toprak verceğini söylemiştir.Tabi Fatih akıllı adam,hemen bir dana kestirip derisini yüzdürür ve deriden iplik yaptırır.Rumeli Hisarının yapılacağı alanı bu iple çevittirir. İmparator inşaata bakmaya geldiginde şaşırır.Çünkü inşaat arzisi ne demek bir dana derisi,yüzlerce dana derisini içine alacak kadar büyüktür.Durumu Fatih’e bildirdiğinde Fatih dana derisinden yaptırdığı ipi gösterir ve bizasn imparatoruna şöyle der:”Ben bu ipi dana derisinden eğirttim.Bir fazlası varsa yıkalım.” İmparator da yanındakiler de çaresiz susar ve hisarın yapımına izin vermek zorunda kalırlar.

Hisar inşaatının imarı 15 Nisan 1452′de başlanmıştır. İş bölümü yapılarak her bölümün inşaası bir paşanın emrine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün inşaasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağanos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşıyor. Hisarın inşası 31 Ağustos 1452′de bitmiştir.
Hisarın yapımda kullanılan keresteler İznik ve Karadeniz Ereğlisi’nden, taşlar ve kireç Anadolu’nun değişik bölgelerinden ve spoliler (devşirme parça taş) çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiştir. Mimar E. H. Ayverdi’ye göre hisarın yapımında yaklaşık olarak 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalışmıştır. 60,000 metrekare alanı kapsayan eserin kargir hacmi yaklaşık 57,700 m³ ‘ dür.

Hisarın büyük kuleleri birleştiren çevirme duvarlarının kuzeyden güneye uzunluğu 250 metre, doğudan batıya uzunluğu ise toplam 125 metredir. Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere 4 ana ve Mezarlık Kapısı adlı bir tali kapısı bulunur. Güneye bakan kulenin yakınında, cephane ve erzak mahzenlerine giden yolların ucunda, 2 gizli kapısı vardır. Biri tıkalı iki su mecrası, ikisi kaybolmuş üç çeşmesi bulunmaktadır. Camiden günümüze yalnızca yıkık minare kalmışdır.

Kaynak : Erkan CANIZTEZ – Manisa / Salihli

Bu yazımızı okuyan 1.256. takipçimizsiniz.

Mustafa Aysabar

1984 Kahramanmaraş Doğumlu. Suudi Arabistan Mekke'de ikamet etmektedir. Halkla İlişkiler bölümü mezunudur. Yurt içi ve yurt dışında, inşaat sektöründe faliyet gösteren çeşitli firmaların muhasebe, idari işler, lojistik departmanlarında görev yapmıştır. Mescid-i Haram'ın genişletilmesi ve Osmanlı Revakları restarosyonu projesinde aktif görev almıştır. Hobileri arasında yüzme ve su sporları vardır. Aynı zamanda rafting antranörü ve lisanlı sporcudur. GençYolcu.com 'da genelde gezi kategorisinde yazılar kaleme almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir