Plastik Metal ve Cam Şişelere Uygulama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum uygulama hakkında “Ücretli plastik poşet uygulamasından sonra pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton ve plastik kaplara ilişkin de yeni bir uygulama geliyor” dedi.

Poşetten Sonra Şişelerede Uygulama

Bakan Kurum, bir dizi ziyarette bulunmak üzere dün Tokat’a gitti. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton ve plastik kaplarla ilgili yeni bir uygulamanın da geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi bizim için büyük önem arz ediyor.”

Bakan Kurum “Dün itibari ile artık kanun Resmi Gazetemizde yayınlandı. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle plastik poşetlerimiz ücretli hale geliyor. 25 kuruş ücret alacağız. Yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımını ki bu kişi başı 440 adede geliyor, bunu inşallah çok kısa zamanda düşürmeyi hedefliyoruz, 40 adede kadar düşürmeyi hedefliyoruz. Bu manada çevreyi korumak adına plastik poşetlerin ücretlendirilmesi bizim için çok büyük önem arz ediyor. Bu uygulamaya da inşallah 2019 itibariyle de başlamış olacağız. Artık eski pazar çantalarımıza, filelerimize hep beraber dönmek istiyoruz.” dedi.

Tasarruf Sağlanması Bekleniyor

Sıfır atık sistemiyle 2023 yılında yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlamayı öngörüyoruz. Vatandaşlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı, yaşlılarımızı da bu kampanyamıza güçlü bir şekilde davet ediyoruz. Bu uygulamayla birlikte bunu piyasaya süren firmalar, bu işlerin toplanmasına ilişkin bakanlığımıza bir bedel yatıracaklar. Biz de bunların toplanması ile sıfır atık sisteminde geri dönüşümüne ilişkin bir sistem kurup, bu sistemde harcayacağız.

Yazarın Önerisi

Yapılması planlanan bu yeni düzenlemeyle, pet şişe kullanım alışkanlığı azaltılması hedeflenmektedir. Güneş ışığı ile uzun süre temas eden plastik ambalajlanmış suların etkileşime girerek tat ve kokusunun değiştiğini çoğu kez şahit olmuşuzdur. Pratiklik açısından yaşamımıza kolaylıklar sağlasa da, sağlık açısından pet şişe uzmanlarca tavsiye edilmemektedir. Şişede oluşabilecek reaksiyonların kanserojen özellik taşıdığı bilinmelidir.

İçme suyunda şuan için en sağlıklı görünen cam ambalaj tercih edilmelidir. Cam şişeler içindeki sularda tat ve koku değişikliği,  ambalajdan olumsuz etkileşme pet şişeye nazaran daha az görülmektedir.

Sağlığın yanı sıra gelecek nesillere bırakılacak temiz çevre içinde geri dönüşümleri muhtemel ürünler tercih edilmelidir. Plastik yıllarca doğada bozulmadan kaldığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Dönüştürülebilecek plastik ürünler neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu nedenle gelecek nesillere plastik çöp dağları bırakmamak adına dönüşümü yapılan ürünleri tercih edilmelidir.

Kaynak: ensonhaber.com

Bu yazımızı okuyan 1.218. takipçimizsiniz.

_Rafet Emre Yaylacı_

1991 Konya doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya'da tamamladı. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Çevre Mühendisliğinde tamamladı. Hobileri seyahat, spor, tiyatro ve Türk tarihidir. Beşiktaş taraftarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir