ÖSS’de çift aşama an meslesi ve 2009 Öss

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) , 2010 yılından itibaren iki aşamalı sınava geçileceğini ve sınavın ikinci aşamasının 5 ayrı sınavdan oluşacağını açıkladı. YÖk Genel Kurulu toplantısı sürürken, toplantıda ÖSS’ye ilişkin alınan kararlarla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Yükseköğretime geçişte Türk vatandaşlarının tabi tutulduğu sınav sistemiyle ilgili olarak” orta öğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı sınav yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Açıklamada, sınavın birinci aşamasının “Yükseköğretime Geçiş Sınavı” olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınav olacağı, ikinci aşamasının ise “Lisans Yerleştirme Sınavları” olarak adlandırılan 5 ayrı sınavdan oluşacağı kaydedildi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSS’de düşünülen sınav sistemi değişikliğinin ayrıntılarını Radikal’e açıkladı. Önceki gün, ÖSS sisteminde yapılacak değişikliklerin görüşüldüğü YÖK Genel Kurulu’na katılan Yarımağan, toplantıda üzerinde konuşulan rapor hakkında bilgi verdi.
2010 ÖSS KPSS ve 28 Şubat süreci öncesinde uygulanan üniversiteye giriş sisteminin bir karması haline gelecek. 2010 ÖSS iki aşamalı toplam beş oturumlu bir sınav olacak.

SORU VE DERS İÇERİKLERİ DEĞİŞMEYECEK: Bir oturuma sıkıştırılan sınav, birden fazla güne ve oturuma yayılacak. Ancak ne sınavda çıkacak sorularda bir değişiklik olacak ne de derslerde.

İKİ AŞAMA TOPLAM BEŞ OTURUM: Sınav iki aşamadan ve toplam beş oturumdan oluşacak. Nisan ayında yapılacak ilk sınava giren adaylar, orada belli bir başarı elde ederlerse ikinci kısımdaki oturumlara girmeye hak kazanacak. Baraj niteliğindeki ilk aşamada, öğrencinin Matematik, Fen, Edebiyat gibi derslerde temel bir bilgiye sahip olup olmadığı tespit edilecek. İkinci kısımda, ‘Matematik Sınavı’, ‘Fen Sınavı’, ‘Edebiyat Sınavı’ ve ‘Sosyal Sınavı’ olmak üzere toplam dört oturum olacak. Bu oturumların her biri için bir gün ayrılacak. Toplam dört günde tamamlanacak oturumlar için Haziran ayının son iki hafta sonu, tarih olarak belirlenecek. Yabancı Dil Sınavı için ise altıncı bir oturum yapılacak.

HANGİ OTURUMA GİRECEĞİNİ ADAY BELİRLEYECEK: Hangi sınava gireceğine adayın kendisi karar verecek. Edebiyattan mezun olup matematik sınavına girenin sınavda başarılı olması zor olsa da bu konuda bir kısıtlamayla karşılaşmayacak. İsteyen bütün oturumlara girecek.Bu sistemde de ortaöğretim başarı puanının sınav puanlarına belli bir şekilde eklenmesi söz konusu olabilecek.

KPSS’Yİ ANDIRIYOR: Çok sayıda oturum, çok sayıda soru ve puan türü olması nedeniyle KPSS’yi andıran bir sistem olacak. Her fakültenin kendi öğrenci profilini belirlemesine olanak sağlanacak. Bir fakülte, biyoloji puanına daha ağırlık verecek, bir başka fakülte kimya puanına… Onların taleplerine göre puan türü belirlenecek.

MESLEK LİSELERİ: Meslek lisesi öğrencileri de sistem çerçevesinde istediği oturuma girebilecek. Meslek yüksekokuluna giriş eskisi gibi sınavsız olacak ya da birinci sınav sonuçlarına göre öğrenciler bu yüksekokullara yerleştirilecek.

Katsayı sürprizi
Radikal’in edindiği bilgiye göre 2010’da ÖSS’de yapılacak büyük değişikliğin yanı sıra 2009’da da bazı küçük değişiklikler yapılacak. 2009 ÖSS’de alan-alan dışı arasındaki puan farkı azaltılmaya çalışılacak. Buna göre mevcut sistemde Hukuk Fakültesi’ne girmek isteyen Fen bölümü mezunu adayın önündeki katsayı engeli, 2009’da yapılacak küçük düzenlemelerle biraz daha azaltılacak. Bunun için katsayı değişikliğine gidilebileceği gibi, puan hesaplamasında da yeni düzenleme yapılabilecek.

Sınavsız geçiş hakkı bitiyor
YÖK Genel Kurulu’na, meslek yüksekokullarının teknoloji fakültesine dönüştürülmesi ve bu okullara sınavsız geçişin kaldırılması da damga vurdu. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, “Sınavsız geçişin 2009’da kaldırılmasına ilişkin kanun taslağı hazırladık. Bu yıl bir geçici madde konulacak, kabul edilirse sınavsız olarak girebilen adaylar sınava alınacak. Meslek liselerinden gelenler, bir meslek yüksekokul programını tercih edince taban puanı aranmaksızın yerleştirilecek. Sınavsız geçiş mesleki eğitime itibar kaybettirmektedir” dedi.

2010 yılında ÖSS’de yapılacak köklü değişiklikler konusunda önerilen sistemin ayrıntıları netleşmeye başladı. Yeni sistemde öğrencilerin kaderini 195 dakikalık tek sınav belirlemeyecek. Öğrenciler temel sınavın yanında 2 haftaya yayılan 4 farklı dersin testleriyle karşılaşacak, çözdükleri testlere göre bölümlere yerleşecek.

Önceki gün YÖK Genel Kurulu’nda ele alınan sistemde öğrenciler, nisan ve haziran aylarında olmak üzere iki aşamalı sınava girecek. Nisan ayında temel bilgilerin yer aldığı sınavda belirlenecek barajı geçenler haziran ayındaki sınavlara girecek.

YÖK’ün önündeki yeni sistem şöyle:

* Nisandaki sınavda öğrencilere basit düzeyde Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji soruları yöneltilecek.

* Haziranda 2 haftaya yayılan 4 farklı ders testi öğrencilere uygulanacak. Bu testler; ‘Matematik’, ‘Edebiyat’, ‘Fen’ ve ‘Sosyal’ testlerinden oluşacak.

* Matematik okumak isteyenlerin sadece bu teste girmesi yetecek. Fakülteler hangi testlere göre öğrenci alacağını açıklayacak.

* Moleküler Biyoloji ve Genetik okumak isteyen bir öğrenci ‘Matematik’ ve ‘Fen’ testini çözecek. Fen testi içinde yer alan ‘Biyoloji’ sorularının standart sapmaları da farklı hesaplanacağından ‘Biyoloji’ sorularının önemi artacak.

* Yabancı Dil bölümlerinde okumak isteyenler 2 haftalık sınavın haricinde 3’üncü hafta ayrı bir Yabancı Dil Sınavı’na girecek.

* Meslek lisesi öğrencileri de genel lise öğrencileri ile aynı şartlarda sınava girecek. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları’na sınavsız geçiş hakkı kaldırılacağından meslek liseliler ‘Temel’ düzeydeki sınavın ardından puanlarına göre 2 yıllık fakültelere de yönelebilecek.

* 4 yıllığa gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önü de kapanmayacak. Meslek liseliler, 4 teste girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek.
Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık okumak isterse sadece ‘Temel’ düzey sınavına girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık bölüme gitmek isterse 2’nci aşama sınava girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.

* İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. 28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu.

2009 öss

2009 yılı Öğrenci Seçme Sınavı’na girecek yüzbinlerce öğrencinin merakla beklediği değişikliği YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Sabah Gazetesi’ne açıkladı.

Üniversite yerleştirme puanında yüzde 21 katkısı olan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) aşağı çekilerek katsayının etkisi azaltılacak.

YÖK Genel Kurulu 2009 ve 2010 yılında yapılacak ÖSS değişikliği için perşembe günü karar verecek. Son toplantıda 2010 yılında yapılacak yeni sınav sistemiyle ilgili öneriyi tartışmaya açan YÖK, yarın yapılacak toplantıda da 2009 yılında yapılacak değişikliği belirleyecek. Toplantı öncesi SABAH’a konuşan Özcan 2009 yılı ÖSS’de yapmak istedikleri değişikliği şöyle anlattı:

YÜZDE 5′E İNEBİLİR
“Yüzde 21 katkısı olan ortaöğretim başarı puanını değiştireceğiz. Bunu aşağı çekmek istiyoruz. Çünkü bu puan hesaplanırken çocuğun sınıftaki başarısı, diğer öğrencilerin başarısı, okulun başarısı gibi çocuğun başarısının dışındaki bir çok etken hesaplanıyor. Onları çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparsak çocuğun kendi başarısı ortaya çıkacak. Eğer başarılıysa, alıp puanı istediği yere gidecek.”

AOBP’nin ne kadar aşağı çekileceğine YÖK üyeleri karar verecek. Özcan, “Üniversiteye yerleştirmede ortaöğretimin yüzde 21 olan katkısını Kurul’daki duruma göre aşağı çekeceğiz. 10-15 hatta 5 olabilir. Ben 2′ye inmesini isterim, hatta sıfıra, ancak kanun olduğu için kaldıramayız” dedi.

AOBP’nin aşağı çekilmesi alanları dışında programları tercih eden öğrenciler için uygulanan düşük katsayı sistemini değiştirmeyecek. AOBP’nin ÖSS’ye yüzde 21 katkısı yüzde 10′a çekildiği takdirde (0.3), (0.  çarpanları yine kullanılacak, ancak AOBP katkı oranı aşağı çekildiği için etkisi azalacak. Puanlar birbirine yaklaşacak.

MESLEK LİSELİ YAŞADI
Uğur Dershaneleri ÖSS Kooridanatörü Turgay Polat, AOBP’nın aşağı çekilmesinin başarılı öğrencilerin katsayı problemine takılmadan istediği bölüme girmesinin önünü açacağını söyledi. Polat şu örneği verdi: “Bir genel lise, bir meslek lisesinden iki öğrenci düşünelim. İkisinin de ÖSS puanı 300, AOBP’si 100 tam puan olsun. Bu iki öğrenci de bilgisayar mühendisliği tercih ettiğinde normal lise öğrencisinin yerleştirme puanı (0.8 katsayı ile çarpıldığı için) 380, meslek liseli öğrencinin yerleştirme puanı ise (0.3 katsayı ile çarpıldığı için) 330 oluyor. Arada 50 puanlık bir fark oluşuyor. Ortaöğretim başarı puanının katkısı yüzde 21′den yüzde 10′a düşürülürse normal liseli öğrenci 330, meslek liseli öğrenci ise 315 puan alır ve arasındaki puan farkı 15′e düşer.”

 MEB, üniversite kapısını tek bir büyük sınava endeksleyen sisteme alternatif geliştirdi: Türkiye´de tüm 10, 11 ve 12´nci sınıf öğrencileri yıl sonunda merkezi sınava girecek. Sınav notu, ÖSS puanını yüzde 25 etkileyecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaöğretim sınav sistemini ve üniversiteye girişi baştan sona değiştiren bir taslak hazırladı. Taslak uygulamaya geçerse, Türkiye´de tüm 10, 11 ve 12´nci sınıf öğrencileri, yıl sonunda merkezi sınava girecek.

Radikal gazetesi´nin haberine göre, performans sınavı notu, üniversiteye girişi de etkileyecek. Üniversiteye giriş puanı ´yüzde 25´i performans sınavlarının sonucu yüzde 75´i Öğrenci Seçme Sınavı´ndan (ÖSS) alınan puan´ olarak hesaplanacak.
Çalışma, üniversiteye girişte olgunluk sınavı uygulamasının ilk taslağı olarak görülüyor. Olgunluk sınavı, daha önce ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından ayrı ayrı gündeme getirilmişti.

Meslek liseliler ne olacak?
´ÖSS kalksın, olgunluk sınavı yapılsın, ÖSS´de sorular test usulü değil, açık uçlu olsun…´ Uzun süredir eğitim dünyasının gündemini meşgul eden ´ölçme değerlendirme´ tartışması yeni bir boyuta büründü.
MEB´in hazırladığı son taslağa göre yıl sonunda yapılacak performans sınavlarından gelecek puan, ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine kullanılacak. Meslek liseleri içinse performans sınavlarında ayrı bir test daha hazırlanacak. Örneğin Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri için bu okul türüne göre sorulara yer verilecek. Meslek lisesi öğrencisi bu testte gösterdiği performansa göre kendi alanıyla ilgili bir fakülteye gitmek istediğinde avantajlı konuma geçebilecek, kendi alanı dışında yaptığı tercihlerde katsayı uygulaması devam edecek.
Taslaktaki sistem sayesinde yurtdışından ithal edilen PİSSA gibi performans ölçme sınavlarına da muhtaç kalınmayacak.

Yeni bakan bekleniyor
MEB´in ortaöğretim kurumlarına yönelik hazırladığı taslağa ÖSYM yetkililerinin de sıcak baktığı öğrenildi. Taslak çalışmasında Merkez´le bilgi alışverişinde bulunulduğunu anlatan MEB bürokratları, çalışmanın henüz taslak aşamasında olduğunu, yeni Milli Eğitim Bakanı´na sunulduktan sonra adımların atılacağını söyledi.

MEB ve ÖSYM ortak çalışacak
Performans Değerlendirme Sınavı´nın güvenilirliğini sağlamlaştırmak için MEB ve ÖSYM´nin ortak çalışması öngörülüyor. Merkezi yapılacak yıl sonu sınavlarının soruları ve sınavın uygulanması sırasında her iki kurum birbirine destek olacak.

Son karar mercii YÖK
Yeni bakanın taslak çalışmayı benimsemesi halinde tamamlanacak taslak çalışmaya YÖK´ün nasıl bir yanıt vereceğiyse merak ediliyor. Ancak AKP hükümetinin YÖK´ü kaldırma planları dikkate alındığında, bu konuda tek söz hakkına sahip olan YÖK´ün oluruna gerek kalmayabilir.
Yasa gereği üniversiteye öğrenci alınma işlemleri YÖK tarafından yapılıyor. YÖK, olgunlaşma sınavlarını yeterli bulursa ÖSS´yi kaldırabilecek. YÖK´ün ÖSS´yi kaldırmaması halinde olgunlaşma sınavları ile ÖSS´nin sınavdaki ağırlık derecelerini eşitlemesi de gündeme gelebilecek. Bakanlık bu süreçte sıkıntı yaşanmaması için YÖK ve ÖSYM ile beraber çalışmalarını sürdürüyor.

Altı adımda yeni sistem
MEB tarafından hazırlanan ve ÖSYM tarafından da ´sıcak bakılan´ taslak uygulamaya konulursa, liseli gençlerin hayatı böyle değişecek:

1) Her yıl sonu bir sınav
Ortaöğrenim kurumlarında, 10, 11 ve 12´nci sınıflar, her yılın sonunda beden eğitimi, müzik ve resim dışındaki derslerden, ´ders ağırlıklarına göre´ performans değerlendirme sınavına girecek. Böylece örneğin tüm Türkiye´de 11´inci sınıfların matematik durumu, Anadolu liselerinde İngilizce´nin gerçek düzeyi net olarak görülebilecek.

2) Sınav iki gün sürecek
Merkezi yıl sonu sınavları iki güne yayılacak. Hangi dersten kaç soru çıkacağı o ders saatinin ortalama altıyla çarpılması esasına göre belirlenecek. Örneğin, haftada altı saat matematik dersi alan öğrenci, 36 matematik sorusu çözecek.

3) ÖSS´ye devam
Yeni sistem oturana kadar ÖSS yapılmaya devam edecek. Üniversiteye girişte performans sınavlarının sonucu yüzde 25, ÖSS yüzde 75 oranında etkili olacak. ÖSYM´nin önerisine göre, yüzde değişecek.

4) Meslek lisesine ek sınav
Meslek liseliler de 9´uncu sınıf hariç, her yıl sonunda o yıl işledikleri derslerden sınava girecek. Bu sınavlara ek olarak ayrıca bu okul türlerine özgü ek test hazırlanacak. Öğrenci bu testte gösterdiği performansa göre kendi alanına yönelik fakültelere gitme şansı yakalayacak. Alanı dışında bir fakülteye gitmek isterse yine katsayı engeliyle karşılaşacak.
Meslek liseliler temel alan derslerinden 30-40 tane daha az soruyla karşılaşacak, açığı kendi alanlarındaki sorularla kapacak. Motor bölümündekiler motor, imam hatipliler imam hatip programından 30-40 soru daha çözecek.

5) Eski mezuna da şans verilecek
Üniversiteye girmek isteyen eski mezunlar için de özel performans sınavı yapılması ve yüzde 25 oranında üniversiteye girişte etkili olması planlanıyor.

6) Soru sayısı
Ders ağırlıklarına göre sınavlardaki soru sayıları Türkçe matematik´te 120 ile 162; sosyal bilimler alanında 138 ile 144; fen bilimleri alanında 132 ile 156 arasında değişecek. Yabancı dil alanındaysa her sınıf sonunda 186 soruluk sınav uygulanacak.

hurriyet.com.tr

 

————————————————————

İşte 4 Sınavlı Yeni ÖSS´nin Ayrıntıları
 
Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. İşte 4 sınavlı yeni üniversiteye giriş sisteminin ayrıntıları.
Yeni sisteme göre, üniversiteye girişte artık tek değil, dört sınav uygulanacak. Yeni sisteme göre öğrenciler, 10, 11 ve 12’nci sınıfın sonunda,”Olgunlaşma Sınavı” adı verilen bir sınava girecek. ÖSS’nin uygulanmasına da bu sınavların ardından devam edilecek. Böylece öğrenciler, dört sınava girmiş olacak. Sistem oturduktan sonra zamanla ÖSS’ye alternatif bir sistem haline getirilecek. Başlangıçta yılsonu sınavlarının yüzde 25, ÖSS’nin yüzde 75 oranında etki etmesi planlanıyor. Yıl sonu sınavlarının etki oranının zamanla artırılması ve dört sınavın eşit hale getirilmesi düşünülüyor. Uygulamanın hızlanması ve sistemin alt yapısının kurulması için, atanacak yeni Milli Eğitim Bakanı bekleniyor.

ÇALIŞMA TAMAM

İrfan Erdoğan başkanlığındaki Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, üniversiteye girişte uygulanacak yeni bir sistem hazırladı. ÖSYM ile de görüş alışverişinde bulunan başkanlık, ilk taslak çalışmayı tamamladı. Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. Buna göre, meslek liseleri, kendi alanlarındaki üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini katsayı engeli olmadan tercih edebilecek. Kendi alanı dışında tercih yapanlar için ise katsayı uygulaması devam edecek.
——————————————————————————–
Yeni sistemde meslek liseliler katsayı sorunu yaşamayacak
10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden eğitimi, müzik, resim dersleri dışındaki dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Bu sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre soru sorulacak. Öğrenciler, yıl boyunca işledikleri tüm derslerden soru ile karşılaşacak.
Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili ek soru çözecek.
Bu sınavların soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarının ardından, ÖSS’ye de girilecek. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ile yapılacak toplantıyla netleşecek.
Olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılması ile tespit edilirken, haftada 6 saat matematik dersi veriliyorsa, sınavda 36 matematik sorusu olacak.
Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadıkları için, bu alanlarda 30-40 daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözerek, diğer genel liseliler ile eş seviyede soruyla karşılaşmış olacak. Örneğin, Motor bölümünde okuyan öğrenci, bu alanda, İmam Hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.
Meslek liseleri öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili üniversite bölümlerini tercih ettiğinde, katsayı sorunu ile karşılaşmayacak. İmam Hatip lisesi mezunları İlahiyat Fakültesi’ni, İletişim Meslek lisesi mezunları İletişim Fakültesi’ni, Makine bölümü mezunları Makine Mühendisliği bölümlerini tercih edebilecek.
Sınavla, ortaöğretim sisteminin performans değerlendirmesi de yapılacak. Bakanlık, hangi sınıflarda hangi alanlardaki ve hangi derslerde sıkıntı olduğunu görecek. Sınıflar, illere göre de değerlendirilebilecek. Sınav, ÖSS’den önce öğrencilerin başarı durumlarını tespit etmeyi de sağlayacak.
——————————————————————————–
YÖK ve yeni bakan karar verecek

Öncelikle Talim Terbiye Kurulu’nun hazırladığı bu taslak, kabinenin yeni Milli Eğitim Bakanı’nın onayına sunulacak. Eğer Bakan, ÖSS’de sistem değişikliği için “düğmeye basın” talimatı verirse gözler YÖK’e çevrilecek. Yasa gereği üniversiteye öğrenci alımı işlemleri YÖK tarafından yapılıyor. YÖK, olgunlaşma sınavlarını yeterli bulursa ÖSS’yi kaldırabilecek. YÖK’ün ÖSS’yi kaldırmaması halinde olgunlaşma sınavları ile ÖSS’nin sınavdaki ağırlık derecelerini eşitlemesi de gündeme gelebilecek.
——————————————————————————–
Taslak çalışmada, ders ağırlıklarına göre öğrencilere sorulacak soru sayıları şöyle hesaplandı:
Türkçe-Matematik Alanı:

10’uncu sınıf: 162 soru

11’inci sınıf: 138 soru

12’nci sınıf: 120 soru
Sosyal Bilimler Alanı:

10’uncu sınıf: 138 soru

11’inci sınıf: 144 soru

12’nci sınıf: 144 soru
Fen Bilimleri Alanı:

10’uncu sınıf: 156 soru

11’inci sınıf: 156 soru

12’nci sınıf: 132 soru
Yabancı Dil Alanı:

Her sınıf için:186 soru
——————————————————————————–
Mesleki okullara yönlendirme yapılması şart

Eğitim-İŞ Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de, sistemin ne kadar iyi kurulursa kurulsun öğrencilerin dersanelere bağlanacağını söyledi. Adıbelli, “Herkes üniversiteye girecek diye bir şey yok. Yüzde 70 oranında mesleki okullara yönlendirilirse ve yüzde 30’u da üniversiteye yölendirilirse bu sistemde bir sıkıntı yaşanmaz. Öğrencilerin eğitime ve okullara güvenmesi gerekir. Ama öğrencilerin yüzde 100’ü üniversiteye gidecekmiş gibi bir akıldan hareket edilirse sıkıntı doğar. Bu durum öğrencileri dershaneye bağlı hale getirecek. Öğrenciler ve veliler dershaneye gitmeden bir şey yapılamayacağına inanmış durumda. Zaten dershane sektörü 2.5 milyar doları buldu. Bu rakam da giderek artacak. Çocuklar iyice yarış atına dönmüş olacak. Sınavlar, iyi rehberlik hizmetleri verilmezse sıkıntılı bir süreç yaşatabilir” değerlendirmesi yaptı.
——————————————————————————–
Dershaneye talep artar

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yeni sistemin dershanelerin önüne geçmek için hazırlanmış gibi görünse de iyi uygulanamadığı takdirde dershanelere olan talebi artıracağını söyledi. Dinçer, “Öğrenciler belki dershane bağımlılığından kurtulacak ama başka bağımlılıklar doğabilecek. Öğrencilere yapılacak sınavlar, bilgiyi ölçmeyi değil, yetenek ve becerilerini ölçmeyi hedeflemeli. Sadece bilgi ölçüldüğü sürece dershanelere bağlı kalınabilir” dedi.

Haber: Z.Kıvanç El/Akşam

Bu yazımızı okuyan 954. takipçimizsiniz.

Fatih Alan

1980 Konya doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Konya'da tamamladı. Amerika Kentucky Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü öğrencisi. Yurt içi ve yuırt dışında Yöneticilik, Mali İşler ve organizatör olarak farklı firmalarda görev aldı. Bursa'da Turizm sektöründe Otel'de Yönetici olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Motorsiklet, Spor, Kişisel gelişim eğitimleri ve kitap okumak gelir. İngilizce ve Arapça bilmekte, Evli ve bir çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir