Online hat müzesi

İnternet üzerinden kurulan www.nuqta.com hat müzesi, klasik ve modern üslupta hat fotoğraflarını depolayarak, tüm dünya üzerinden ulaşılabilen bir veritabanı oluşturmuş. Henüz bir aylık geçmişi olan site, akıllı telefon uygulamasından çekilen fotoğraflarla genişliyor. Kur’an-ı Kerim, Mekke’de nazil oldu. İstanbul’da yazıldı ve Mısır’da okundu. Bu meşhur darb-ı meselin hakikatini İstanbul’un dört bir yanına serpiştirilen kitabelerden, kütüphanelerde, koleksiyonlarda muhafaza edilen elyazmalarından anlamak mümkün. Türk sanatkârların aşk ile vücuda getirdiği eserlerin dünyayı dolaştığını ve ehl-i dikkatin sinesine dokunduğunu biliyoruz. Hâkezâ bu mecrada nice kalem erbabı da sanatını Türk hattatlardan meşk etti. Fakat bu nadide sanat, artık İslam coğrafyası dışına taştı. Kitle iletişim araçlarıyla teşvik edilen hat sanatının dünyanın dört bir köşesinden meraklıları, www.nuqta.com’da bir araya geldi.

Ödüllü hattat Mukhtar Sanders ve kaligrafi ustası Soraya Syed (Art of the Pen) öncülüğünde kurulan nuqta.com internet sitesi, dünyanın her yerinden katkı yapılabilen bir veri tabanı özelliğini taşıyor. Hat sanatını tanıtmayı hedefleyen site, yeni ekol ve trendlerin paylaşabileceği online bir platform aynı zamanda. Kâr amacı güdülmeden kurulan site, henüz birkaç hafta önce işlemeye başladı. Londra merkezli Inspiral Design Ajansı tarafından üretilen akıllı telefon uygulaması sayesinde, beğendiğiniz hat çalışmalarının fotoğrafını sisteme yüklemeniz mümkün. Bu sayede takipçilerin her zaman ulaşabileceği bir kaynak konumuna gelecek olan Nuqta, yeni paylaşımlarla zenginleşerek hattın wikipedia’sı olmayı bekliyor.

 

Site içinde yayınlanan makalelerle hat sanatının görsel sanat olarak yeri, icra tarzları, farklı ekoller ve bunların gelişim süreci hakkında tarihî bilgi edinebilmek mümkün. Dubai Sanat Haftası’nda büyük beğeni toplayan grup, 22 Haziran ile 6 Temmuz günleri arasında Londra’da düzenlenen Shubak (Arap kültürü üzerine bir bakış) adlı festival kapsamında internet üzerinden kurdukları uygulamayı tanıttı. Nuqta müdavimleri, yaptıkları atölye çalışmaları ve sergilerle hat sanatının tanıtılması ve öğretilmesi için uğraşlarına devam ediyor.

Nasıl yükleyeceksiniz?

Uygulamaya ulaşabilmek için Apple Store üzerinden nuqta yazarak aratmanız yeterli olacaktır. Karşınıza gelen programı ücretsiz indirebiliyorsunuz. Ardından kullanıcı ismini girip fotoğraf çekebilir, çektiğiniz ilginç hat figürlerini doğrudan veritabanına yükleyebiliyorsunuz. Fotoğraf karesinden sonra uygulama size resmini çektiğiniz hattın ne tür özellikleri olduğunu soruyor. Çektiğiniz fotoğrafları klasik formdaki divani, kufi, nesih, nestalik, rika, sülüs tarzlarının yanı sıra dijital, epigraf, grafiti, grafik tasarım, boyama, imza, tipografi gibi modern biçimlerde yapıldığını da işaretleyebilirsiniz. Bu sayede araştırma yapanlar için bir kolaylık ve yol haritası olacaktır. Site üzerinden hangi ülkeden ne kadar katkı yapıldığını görmek de mümkün. Ayrıca sitedeki fotoğraflara yorum yapabiliyor ve fotoğrafı çekenle irtibata geçebiliyorsunuz. Siteye Türkiye’den henüz yeterli bir sayıda paylaşım mevcut olmadığını da ekleyelim.

Kaynak: Erkan Emre

Bu yazımızı okuyan 1.335. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir