Neden Kış Lastiği?

Kış Lastikleri:  Nedir ve neden kış aylarında onları kullanmanız gerekir?

Ülkemizde kış lastikleri ile ilgili devasa bir farkındalık eksikliği var. Ya sürücüler onların varlığından haberdar değiller ya da kış lastiğinin sadece yoğun kar ve buz dönemlerinde kullanılabileceğini sanıyorlar. İşin aslı, sürücüler kış lastiğinden sulu karda, buzda, don bölgelerinde hatta ıslak asfalta bile faydalanabilirler. Aslında sıcaklığın 7 C derecenin altına düştüğü tüm koşullarda kış lastikleri ile daha güvende olursunuz.

Neden?

Yaz lastiklerinin aksine (günlük kullanımda olan standart lastikler) kış lastikleri düşük sıcaklıklarda sertleşmezler. Bu da yolda daha iyi tutuşa sahip oldukları ve daha kısa mesafede durabilecekleri, yani sürüş güvenliğinizi artıracakları anlamına gelir.

 

Bir kış ve yaz lastiği arasındaki fark nedir?

Bir kış lastiğinin kauçuk bileşiği yaz lastiğininkinden oldukça farklıdır. 7 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda işlemek üzere yapılandırılmıştır. Sıcaklık düştüğünde bir yaz lastiğinin başına gelen şey lastik bileşiğinin esnekliğini kaybetmesi ve tutuş kabiliyetinin azalması olarak tanımlanabilir.

Kış lastikleri daha fazla doğal kauçuk içeren özel geliştirilmiş bileşiklerle üretilir, böylece hava soğuduğunda sertleşmezler ve yol üzerinde daha yüksek tutuş ve güvenlik sağlarlar.

Buzda ve karda kış lastikleri hiçbir yaz lastiğinin boy ölçüşemeyeceği bir tutuşa sahiptir. Kış lastikleri ile donatılmış bir araç karla kaplı bir yolda (50 km/s hızla giderken) 35 metrede durabilir – normal lastiklerle bu fren mesafesi 8 metre daha fazladır (43 metre). Bu iki araç boyu anlamına gelir.

M+S “Dört Mevsim Lastiği” nedir?

“Dört Mevsim Lastiği“ olarak da bilinen M+S lastikleri (M=Mud=Çamur S=Snow=Kar) Çamur ve Kar üzerinde daha iyi sonuç almak için üretilmiş ancak bu ek özelliklerinin standardı olmayan lastiklerdir.

M+S “Dört Mevsim Lastiği” Kış Lastiği sayılır mı?

Hayır… M+S lastikleri ancak “Kış Lastiği sembolü”nü taşıyorsa M+S Kış Lastiği olarak değerlendirilebilir. Kış lastiği sembolünü taşımayan M+S lastiklerinin kar üzerindeki fren mesafelerinin yaz lastiklerinden daha kısa, kış lastiklerinden daha uzun olduğu saptanmıştır. “Kış Lastiği” sembolünü taşımayan M+S “Dört Mevsim Lastikleri” nin kışın iyi bir Kış Lastiği, yazın da iyi bir Yaz Lastiği olamayacağı mutlaka bilinmelidir.

Bir lastiğin Kış Lastiği olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kış Lastiği ile ilgili RMA (Rubber Manufacturers Association) ve ASTM şartlarını sağlayan lastikler “kış lastiği” sembolünü taşır.

Kış lastiklerini aracıma ne zaman takmalıyım?

Ülkemizde kış lastiklerine bölgesel farklılıkları gözeterek Ekim – Nisan ayları arasında geçmeniz önerilir.

Eğer lastik değiştirmeye üşeniyorsanız ya da kullanmadığınız zaman yaz lastiklerinizi depolayabileceğiniz yeriniz yoksa tüm yıl boyunca kış lastikleri kullanmanız daha yararlı olacaktır.

Kış lastikleri yaz lastikleri kadar sessiz ve konforludur ve karmaşık bileşik teknoloji sayesinde daha yavaş yıpranırlar.

Kış lastiklerinin kuru yol koşullarında küçük bir fren mesafesi dezavantajı vardır ancak genele bakıldığında uzmanlar eğer lastikler arasında geçiş yapamıyorsanız tüm yıl boyunca kış lastikleri kullanmanızın daha iyi olacağı konusunda hemfikirler, çünkü bir yaz lastiğinin kışın getirdiği fren mesafesi dezavantajı bir kış lastiğinin yazın getirdiğinden kat be kat fazladır.

Kış için daha fazla güvenlik önerisi:

  • Görüş hayatidir. Ön camınızı ve diğer camlarınızı temiz tutun
  • Farlarınızın temiz ve çalışır halde olduğunu kontrol edin
  • Kaygan zeminde hızınızı düşürün ve ani frenden ya da hızlanmadan kaçının
  • Patinajı önlemek için düşük hızlarda birinci vites yerine ikinci vitesi tercih edin
  • Aracı yavaşlatmak için vites küçültün ve motor frenini kullanın ancak frene basmanız gerekiyorsa hafif basın
  • Öndeki araçla aranızdaki mesafeyi artırın – yağmurda, buzda ve karda güvenli fren için yeterli mesafe bırakın
  • Özellikle otoyollarda normal fren mesafesinin on katını bırakın
  • Lastiklerinizi kontrol edin: lastiklerin kaplama derinliği için yasal sınır 1,6 mm’dir ancak Continental’in güvenlik uzmanları ıslak zeminde daha güvenli sürüş için minimum 3 mm’i tavsiye ediyorlar. Lastik basıncının doğru ayarlandığından emin olmak da hem aracınızın yol tutuşunu artırır hem de size tasarruf sağlar.
  • Sert kış koşullarında yapılan yolculuklar için gıda, içecek, fener ve yedek kıyafetten oluşan acil durum çantanızı hazırlayın ve aracınızın bagajında bulundurun
  • Önceden plan yapın ve hedefinize varmak için yeterli zaman bırakın.

Kaynaklar:

Continental

turktrafik.org

Bu yazımızı okuyan 980. takipçimizsiniz.

Barış Erkuş

1977 Bursa'da doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans mezunu. Aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Otomotiv A.B.D.'ında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Halen Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir