Milli Tarım, Yerli Tohum Projesi start aldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), çiftçilerin yerli tohumlara yönelimini artırmak amacıyla “Milli Tarım, Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini başlattı. Şu ana kadar 17 farklı alanda 130 dekar ekim yapılırken, çiftçiler yüzde 50’ye varan oranda kâr elde ettiklerini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlıklar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü, tarımsal verimliliği yükseltmek, çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında mısır, ayçiçeği, çeltik, kanola, buğday, arpa ve karabuğday gibi pek çok ürünün tohumu yerli olarak tarlalara ekildi. Şu ana kadar Çatalca, Silivri, Şile, Beykoz gibi ilçelerde yer alan 17 farklı alanda 130 dekar ekim yapıldı.

Yerli tohum ile verim arttı
Yerli tohum çalışmalarının 2017 yılının Şubat ayında başladığını belirten İBB Muhtarlıklar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisi Abdurrahman Eşref Özbey, “Önder çiftçilerimizi köy köy tespit edip görüşüyoruz. Gönüllü olan, milli hassasiyetleri olan çiftçilerimiz geliyor ve ‘biz yaparız’ diyorlar. Çiftçilerle birlikte ekiyor, gübrelemesini, ilaçlamasını yaptırıyoruz. Bir çeşitte elde edilen ortalama verim 400 kilogramken, yerli tohumlarla elde ettiğimiz verim 620 kilogramı buldu” diye konuştu.

İthal tohumdan daha ucuz
Çiftçi Sami Subaşı da, şunları söyledi:

“4 çeşit buğday denedim. En iyi aladağ ile nusretin verimini önerebilirim. Aşağı yukarı 600 kilogram civarında verim aldık. Yerli tohumla bu sene tanıştım ve çok memnun kaldım. Diğer tohumların verimleri düşük oluyor. Bizim arazi yapımıza uymuyor. Ama yerli tohumdan memnunuz. İthal tohumdan daha ucuz. Kök hastalıklarına dayanıklı bir tohum olduğu için ilaçlamadan da fayda sağlıyoruz.”

Uygulama nasıl yapılıyor?
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinin geliştirdiği yerli ve milli tohumlar İBB tarafından alınıyor. Buğday, pirinç, mısır, ayçiçeği, kanola, karabuğday gibi ürünlerin tohumları, İBB’ye bağlı uzman ziraat mühendisleri ile birlikte bölgenin yağış, sıcaklık ve toprak durumu incelenerek belirlenen alanlara denenmek üzere ekiliyor.

Tohumların filizlenmesinden gelişimine kadarki süreç uzmanlar tarafından yakından inceleniyor. Hasat zamanı geldiğinde, yetiştirilen ürünlerin hasadı yapılıyor. Hasada İBB’nin ziraat mühendisleri ve uzman ekiplerinin yanı sıra çiftçiler de katılıyor. Ekim yapılan arazide hangi tür verim ve kalite yönünden öne çıkmışsa çiftçiye arazide o ürünü kullanması öneriliyor

Bu yazımızı okuyan 1.520. takipçimizsiniz.

Sebahattin Selimli

1987 Hatay Dörtyol doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Hatay da, üniversite eğitimini Metalürji ve Malzeme Mühendisliği olarak Ankarada tamamladı.Demir Çelik ve Maden sektöründe Yönetici olarak görev yapmaktadır.Yabancı Dili iyi seviyededir.Ticari ve gezi amaçlı 20 den fazla ülkeye Seyehat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir