Milli mikroişlemci ‘Çakıl’

Son dönemde hızla artan yerli ve milli üretimlere bir yenisi ekleniyor. TÜBİTAK‘ın geliştirdiği Çakıl isimli mikroişlemci, yabancı mikroişlemcilerin yerini alacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor.” dedi.

YENİ DÖNEM YENİ İŞLEMCİ

Varank, yeni dönemde tamamlanması beklenen çalışmaları TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesindeki Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde inceledi. Yeni dönemde silah sistemlerinde kullanılan yabancı mikroişlemcilerin yerine, yerli ve milli üretim Çakıl’ın kullanılacağı böylece doğrulandı.

Milli Teknoloji Hamlesi sonrasında, üretilecek her yeni cihaz için derinlik sağlanması gerektiğini belirten Varank, platformdan alt ana sistemlere, çip teknolojisinden gelişmiş yazılım algoritmalarına kadar hemen hemen her komponenti yerli imkanlarla üretmek istediklerini belirtti.

Bakan Varank, BİLGEM’de mikroçip tasarımı konusunda gençlere eğitim vereceklerini ifade ederek, “Burada yetişecek gençler, Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli bir parçası olacak.” dedi.

Merkezde, halen birçok askeri ve kamu IP ağlarında güvenliği sağlayan kripto cihazın 10 Gbit/s veri işleme yeteneğine sahip yeni modelini inceleyen Varank, geliştirilen prototipin performansından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

microprocessor ile ilgili görsel sonucu

MOBİL CİHAZLARDA KULLANILABİLECEK

Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı’nda çalışma hayatına yeni başlayan gençlerle yakından ilgilenen Varank, milli mikroişlemci “Çakıl” hakkında bilgi aldıktan sonra şunları söyledi: “Bu proje ile silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından ‘Çakıl’ onaylandı. Bundan sonra ikinci faza geçeceğiz ve Çakıl’ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanacak”

Varank’ın BİLGEM’e gerçekleştirdiği ziyarette kendisine Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Bayraktar ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar eşlik etti. Ziyaret sırasında BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar çalışmaları hakkında Varank’a bilgi verdi.

Bu yazımızı okuyan 1.540. takipçimizsiniz.

Süleyman Arif Yükselen

1983 Karabük doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Karabük'te tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği bölümü mezunu. Çalışma hayatına Savunma Sanayi ile ilgili özel bir firmada Ar-Ge mühendisi olarak başladı. Sonrasında İstanbul'da yurt dışında işler yapan bir müteahhitlik firmasında çalıştı. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu TKDK da Uzman olarak çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir