Mazda’nın SkyActive-X Motorları Nasıl Çalışır?

Benzinli motor ile dizel motor karışımı diyebileceğimiz SkyActive-X teknolojisinin çalışma sistemi, aslında temel olarak sıkıştırmadır. Bu teknoloji ile hem yakıt tasarrufu elde ederken hem performans artışı konusunda vaatlerde bulunan Mazda, benzinli motor severleri sevindirdi.

Benzinli motorların dizel motorlar gibi davranarak yakıt ekonomisi elde etmek için devrim niteliğinde teknolojiyi kullanan yeni “SkyActiv-X” serisi, Mazda’nın otomobil sektöründeki yerini değiştirebilir.

Mazda’nın bu yeni süperşarjlı motorlarının aslında püf noktası sıkıştırmadır.  SkyActiv-X, bazen bir dizel benzeri bir sıkıştırma ateşlemeyi kullanıyor ancak aynı zamanda, gerektiğinde herhangi bir benzinli motor gibi düzenli bir buji ateşlemeye de sorunsuz bir şekilde geçebiliyor. Otomobil iddialarının sonucu, geleneksel gaz sıkıştırma ile çalışan motorlarına göre % 20-30 daha fazla güç aktarma verimliliği sağlıyor. Bu da tabiki doğal olarak performansın da %20-30 oranında artmasını sağlıyor.

Engineering Explained’lu Jason, eğer bu işe yarıyorsa, dünyanın  en iyisini elde edersiniz diyor. “En büyük zorluk elbette kıvılcım ve sıkıştırma ateşlemeyi nasıl geçireceğiniz. Mazda bunun nasıl çalıştığını henüz açıklamadı ancak SPCCI adının geldiği sıkıştırma ateşlemesinin zamanlamasını kontrol etmek için bujiyi kullanmanın bir yolunu buldular.” dedi.

Tüm bunların önemli olduğu nokta ise, otomotiv dünyası tüm yatırımlarını elektrikli araçlara harcarken Mazda’nın SkyActiv-X motorları, benzinli içten yanmalı motorun halen kullanılmayan bir çok potansiyele sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Ulaşımın geleceği seçimlerle dolu olmalıdır. Bu nedenle Mazda’nın yeni motoru benzinli motor sevenler için sevindirici bir haber gibi görünüyor.

How Mazda’s ‘Holy Grail Of Gasoline Engines’ Actually Works

Leave it to a tiny car company like Mazda to pull off something the big players have been trying to figure out for years. That’s the deal with the new “SkyActiv-X” series of engines, which use revolutionary technology to achieve diesel-like fuel economy with gasoline. If you want to see how it likely works, Engineering Explained is here to help.Mazda’s powertrain team has brewed up a fancy new engine that, like a diesel, uses compression to…

 Jason from Engineering Explained breaks down how, if this works, you get the best of all worlds: tons of efficiency and tons of torque. The major challenges, he says, are of course how to switch between spark and compression ignition. Mazda hasn’t yet stated how this works, but Jason theorizes they found a way to use the spark plug itself to control the timing of compression ignition—which is where the SPCCI name comes from.And if you want to learn more about how homogeneous charge compression ignition engines work in general, he has this explainer too:
Why does this matter? Because as the automotive world seems poised to put all of its eggs in the electric car basket, Mazda is proving the gasoline internal combustion engine still has plenty of untapped potential. The future of energy and transportation should be a future full of choices, so this is an exciting moment for anyone who’s a fan of gas engines. Electrification is likely the future, but we won’t get there overnight, and it won’t mean much until our grid runs on renewable energy. Anything that makes ICE engines better in the meantime is a positive.  And it’s more cool shit from a company with a track record of cool shit. I’m excited to see where it goes.

Kaynak: Patrick George – jalopnik.com –  webtekno.com

Bu yazımızı okuyan 1.983. takipçimizsiniz.

Barış Erkuş

1977 Bursa'da doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans mezunu. Aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Otomotiv A.B.D.'ında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Halen Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir