Kudret Havuzu: Tohma Vadisinde bir Şifa Kaynağı

Darende, Tohma Kanyonu’nun ortasındaki Kudret Havuzu

Malatya‘nın Darende ilçesinde Tohma Kanyonu’nun ortasındaki Kudret Havuzu, tüm yıl boyunca 22 derece olan sıcaklığı ve kükürtlü suyu nedeniyle vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Somuncu Baba Külliyesi civarında Tohma Çayı’nın aktığı 1,5 kilometrelik kanyonun ortasındaki havuz, şifalı olduğuna inanılan suyu ve manzarasıyla tatilcilerin dikkatini çekiyor. Hulusi Efendi Vakfınca yenilenen havuzda, 80, 120 ve 150 santimetre derinliğinde, birbirine bağlı bölümler bulunuyor. Kimyasal ilaçlama yapılmayan havuzun suyu, saat başı doğal mağaralardan gelen kaynakla yenileniyor.

Havuzların toplamında 100 ton su bulunuyor. Mağaralardan dakikada 27 litre olmak üzere, yaz kış 22 derecelik su geliyor. Havuzun sorumlusu Necati Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal mağaralardan gelen suyuyla havuzun ziyaretçilerini beklediğini söyledi.

Buradaki suyun Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca analiz edildiğini anlatan Çelik, “Sonuca göre buradaki su, çağın hastalıklarından stres, romatizmal eklem ağrıları ve cilt rahatsızlıkları başta olmak üzere bazı hastalıklara iyi geliyor.” ifadesini kullandı.

Câzibe Merkezi Kudret Havuzu

Darende’nin en fazla ziyaretçi ağırlayan turistik mekanlarından biri olan Kudret Havuzu yaz aylarının sıcağından bunalan misafirlerine açık hava yüzme havuzu olarak hizmet veriyor. Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi civârında Tohma Kanyonu içerisinde yer alan Havuz; temizliği, doğal görünümü ve şifalı termal suyu ile her kesimden misafirin takdirini kazanıyor.

Ulusal basında da sıklıkla gündeme gelen havuz, Malatya ve Darende’nin en önemli câzibe merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Her yıl yüz binlerce misafir ağırlayan Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi civârında bulunan Havuz, aynı zamanda Külliye kültüründe yer alan Hamam geleneğini de modern bir anlayışla devam ettiriyor.

kudret-havuzu-darende

Kudret Havuzu Özellikleri

Darende’de Tohma Kanyonu içerisinde yer alan Kudret Havuzu, kayalıklardan kaynayan suyun farklı derinliklerdeki 3 havuzu doldurmasıyla oluşmaktadır. Tohma Irmağı’ndan ayrı olarak farklı bir kaynaktan gelen ve termal özellikler içeren suyun sıcaklığı yılın dört mevsiminde 22 santigrat derecedir. Havuzda her hangi bir kimyasal katkı maddesi kullanılmamakta, sürekli kaynayan su havuzları doldurduğundan devamlı yenilenmektedir. Her zaman temiz ve berrak kalan havuzda herhangi bir kimyasal kullanılarak ilaçlama yapılmaması, hem sağlık açısından olumlu karşılanmakta hem de yüzme esnasında göz, burun ve ağza gelen sular sebebiyle rahatsızlık vermemektedir.

Derinlikleri 80,120 ve 150 cm olan 3 havuzdan oluşan Kudret Havuzunda, misafirler için soyunma odaları, kilitli eşya dolapları ve wc-lavabo yer almaktadır. Havuz girişinde hizmet veren kafede ise hazır yiyecek ve içecek hizmeti verilmektedir. Aynı zamanda hazırlıksız gelen misafirler için şort ve haşama bulunmaktadır.

kudret-havuzu-nerede-darende

Sık Sorulan Sorular

Kudret Havuzu nerede?

  • Kudret Havuzu Malatya’nın Darende ilçesinde Tohma Kanyonu içerisindedir. Mobil telefonunuzdan Kudret Havuzu veya Somuncu Baba Türbesi yazdığınızda yol tarifi alarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Somuncu Baba Türbesi’ne nasıl gidilir başlıklı yazımızda ulaşım ve konaklama bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Kudret Havuzu giriş ücreti ne kadar?

  • Kudret Havuzu giriş ücreti 2018 sezonu itibarı ile 12 yaş altı misafirler için 5 TL12 yaş üstü misafirler için 10 TL‘dir. Sadece girişte ücret alınmakta, havuz içerisinde bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Kudret Havuzu bayanlar günü ne zaman?

  • Kudret Havuzu’nda gelen taleplere göre sadece çarşamba günleri bayanlara hizmet verilmektedir. Diğer günler erkek misafirler hizmet almaktadır. Kudret Havuzu’nda özel aile bölümü veya kadın-erkek karışık girilebilen bölümler bulunmamaktadır. Kudret Havuzu bayan günleri müşterilerin taleplerine göre belirlenmiştir.

Kudret Havuzu iletişim bilgileri nedir?

  • Kudret Havuzu’nun mülkiyeti Hulûsi Efendi Vakfı‘na ait olup özel bir işletmeci tarafından hizmet verilmektedir. Kanyon içerisinde yer alan bu bölgede cep telefonu çekimi zayıf kalmaktadır. Bu sebeple iletişim Hulusi Efendi Vakfı tarafından sağlanmaktadır. Hulusi Efendi Vakfı’nın 0422 615 15 00 numaralı telefonunu arayarak Kudret Havuzu ile görüşmek istediğinizi bildirebilirsiniz.
  • Kudret Havuzu’nu Facebook sayfası üzerinden de takip edebilirsiniz.  Facebook sayfası için tıklayınız.
  • Kudret Havuzu’nun internet üzerindeki web sayfasını da ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz. Web sayfası için tıklayınız
  • Kudret Havuzu’nu Google Haritalar üzerinden arayabilir, yol tarifi alabilirsiniz:

kudret-havuzu-konaklama-darende-malatya

Kudret Havuzu’nda konaklama imkanı var mı?

  • Kudret Havuzu açık hava yüzme havuzu olarak hizmet vermektedir. Bünyesinde konaklama hizmeti verilmemektedir. Darende’ye gelen misafirlerimiz konaklama ihtiyaçları için Darende merkezinde bulunan Otel TiryandafilOtel Darende ve Darende Öğretmenevi ‘nden hizmet alabilirler. Havuz şehir merkezine 5km uzaklıkta olup, minibüs ve taksi ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.

Otel Tiryandafil Telefon: 0422 615 30 95 / www.oteltiryandafil.com

Otel Darende Telefon: 0 538 606 60 70 / www.oteldarende.com

Darende Öğretmenevi Telefon: 0422 615 16 55

Kudret Havuzuna Nasıl gidilir?

Darende ilçesi Malatya merkeze 109 km uzaklıktadır. Malatya-Kayseri D300 karayolu üzerinde bulunan Darende’ye ister özel aracınızla isterseniz de bu karayolunu kullanan otobüs firmaları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Malatya-Darende arasında hizmet veren Darende Kooperatifi minibüsleri ile de Darende’ye gelebilirsiniz. Genellikle saat başı hizmet veren minibüsler müşteri talebine göre yarım saatte bir de ulaşım sağlamaktadır. Bu minibüslerle yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.

Darende Kooperatifi Malatya Yazıhanesi: 0422 323 00 54

Darende Kooperatifi Darende Yazıhanesi: 0422 615 14 37

Darende’ye geldiğinizde Kudret Havuzuna ilçe merkezinden minibüs veya taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İlçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Havuza sürekli olarak minibüs servisleri yapılmaktadır. Ayrıca Taksi durağından bineceğiniz bir taksi ile 5dk içerisinde Havuza ulaşım sağlayabilirsiniz.

Darende Minibüs Saatleri
Darende’de sabah 07.30 – 19.20 saatleri arasında 10 dakika aralıklarla minibüs servis hizmeti yapılmaktadır. Darende Merkez’den hareket eden minibüsler Somuncu Baba Külliyesi’nde ring yaparak tekrar çarşı merkeze dönmektedir.

Darende Taksi Hizmeti
Darende’ye geldiğinizde çarşı merkezde bulunan taksi durağından dilediğiniz taksi ile Kudret Havuzuna ulaşabilirsiniz.

Darende Taksi Durağı Telefon Numarası: 0422 615 30 92

malatya-darende-kudret-hamami-havuzu

Sağlık açısından faydaları

Bilindiği gibi yer altından fışkıran ve kaya­la­rdan çıkan termal sular, içerisinde bazı kimyevi maddelerin varlığı sayesinde bir takım hastalıklara karşı şifa vericidir. Bu sebeple ülkemizde bu sulardan istifade edilen yerlere; bazı yörelerde hamam, bazı yörelerde kaplıca, bazı yörelerde ise ılıca denilmektedir. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca yapılan testlerde Termal özellikler gösteren Kudret Havuzu‘nun bazı cilt rahatsızlıkları başta olmak üzere romatizma hastalarına şifalı olduğu fayda gören misafirler tarafından dile getirilmektedir. Ayrıca doğal manzarası ve suyun ferahlatıcı etkisi ile çağımızın hastalığı stres için de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Hulusi Efendi Vakfı‘nın mülkiyetinde bulunan Havuz, özel bir işletmeciye kiralanmıştır. Havuzun, yıllık tadilat, bakım ve onarım çalışmaları yine Vakıf tarafından karşılanmaktadır.

osmanli-hamam-kulturu-kudret-havuzu-darende

Geçmişten gelen Hamam Kültürü

Yer yüzündeki hamamların tarihi Romalılara kadar uzanmaktadır. Osmanlılar döneminde Hamam kültürüne büyük önem verilmiş neredeyse her cami yanına bir hamam inşa edilmiştir. Bunun en önemli sebebi şüphesiz ki İslâm dininin temizliğe verdiği önemdir. Allah u Teâlâ Kur’an-ı Kerîm’de şu şekilde buyurmaktadır:

“Orada (Mescid-i Kuba’da) günahlardan ve pisliklerden temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da böyle çok temizlenenleri sever” (Tevbe, 9/108).

Peygamber Efendimiz(sav) ise:

“Temizlik imanın yarısıdır.” (Tirmizî, Deavât, 86.)

buyurarak temizliğin önemine işaret etmiştir. İşte bu sebepten ecdâdımız, insanların bedenî temizlik ihtiyaçlarını karşılayabileceği hamamlar inşa etmiştir. Özellikle büyük camilerin inşasına başlamadan önce işçilerin maddi ve manevi temizlikleri için hamam inşa edildiği tarihi kayıtlarda geçmektedir. Osmanlı döneminde hamamlar aynı zamanda sosyal olarak toplumun bir araya geldiği mekanlardır. Erkeklerin Cuma günleri ve arefe günleri hamamlara gitmesinin adet olduğu bu dönemde kadınlar için de özel hamamlar inşa edilmiş, özel günlerde bir araya gelinen bir merkez oluşturulmuştur.

Günümüzde önemini yitiren hamamlar eski cazibesini kaybetmiştir. Darende Kudret Havuzu hem bu kültürü devam ettirmiş hem de Darendeli gençlerin yüzmeyi öğrendikleri bir merkez haline gelmiştir.

kudert-havuzu-temizlik-kudret-hamami

Kudret Havuzu Tarihi

Kaynaklarda Kudret Hamamı olarak geçiyor

“Darende Tarihi” adlı eserde belirtildiğine göre  Havuz hakkında resmi kayıtlarda yer alan bilgiler 1530’lu yıllara kadar gitmektedir. Bu yıllarda buranın hamam olarak kullanıldığı, elde edilen gelirlerin de buranın ve Şeyh Hamid-i Veli Zaviyesinin ihtiyaçlarına harcandığı belirtilmektedir. Eserde şu bilgilere yer verilmiştir:

“Kayıtlara göre, 1530’da Hamid-i Veli zaviyesi vakfının 700 akçe yıllık geliri vardı. Bu gelirin 50 akçesi Halveti sufilerine ait evlerden; 50 akçesi halvethane yanında bulunan bağdan; 200 akçesi Şaab vadisinde bulunan bir bağdan; 400 akçesi de Hasan, Beşir ve Bali’nin tasarrufundaki “Yukarı hamam” ya da muhtemelen bu günkü adı ile Kudret  hamamı olarak bilinen hamamın mukataa gelirinden elde edilmekteydi.”

Kaynaklarda da belirtildiği üzere burası eski dönemlerde hamam olarak kullanılmıştır. Osmanlı kültüründe de yer aldığı üzere büyük camilerin etrafına medrese, zaviye ve hamam inşa edilerek bir külliye oluşturulurdu. Böylece buralara gelen insanların ihtiyacı olabilecek her türlü imkanlar hazırlanmış olurdu. Bu sebeple bu bölge kaynaklarda Kudret Hamamı olarak anılmaktadır.

kudret-hamami-kudret-havuzu-eski-hali-hulusi-efendi

Osman Hulusi Efendi’nin Çalışmaları

Tohma Kanyonu içerisinde Tohma Irmağı suyundan ayrı olarak kayalıklardan kaynayan ılık su ile oluşan Kudret Havuzu zaman içerisinde yıkılmış ve ulaşımı zor olduğu için kullanılamaz hale gelmiştir. Hayatı boyunca insanlığa hizmet veren müesseselerin kurulmasına öncülük eden Osman Hulûsi Efendi havuzun eski günlerdeki gibi hizmet vermesini sağlamak amacıyla 1956 yılında mahalle gençlerini de yanına alarak Kudret Hamamı ’nın ha­vu­zunu kullanılabilecek duruma getirmiştir. Havuza giden dağlık yolu da düzenleyen Osman Hulusi Efendi,  1984 yılında Tohma Irmağı üzerine bir de köprü yapılmasını sağlamıştır. Bu köprü Osman Hulusi Efendi Vakfıtarafından restore edilmiş ve halen kullanılmaktadır.

kudret-havuzu-kudret-hamami-gevr-hamami-gavur-hamami-gece

Hulusi Efendi Vakfı’nın Çalışmaları

Osman Hulusi Efendi tarafından 1986 yılında kurulan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı 2000’li yıllarda Kudret Havuzu’nda yeni çalışmalar yaparak havuzu genişletmiş ve havuza giden yollarda düzenleme yapmıştır. Gelen misafir sayısına göre yetersiz kalan Havuzda, 2010 yılında yeniden bir çalışma başlatılmış ve havuz modern bir yüzme tesisine dönüştürülmüştür. 25 Haziran 2011 tarihinde düzenlenen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri kapsamında açılışı gerçekleştirilen havuzun tadilat, bakım ve onarım çalışmaları yine vakıf tarafından karşılanmaktadır.

Kudret Havuzu Fotoğrafları

Kudret Havuzu – Darende / Malatya
Kudret Havuzu – Darende / Malatya
Kudret Havuzu – Darende / Malatya

 

Kudret Havuzu – Darende / Malatya

Kudret Havuzu Video

Kaynak: AA – Hulusi Efendi Vakfı

Bu yazımızı okuyan 4.618. takipçimizsiniz.

Ömer Dalgıç

1986 Sivas Doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Gürün ve Darende'de tamamladı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü mezunu. Kapadokya ve Bodrum'da Fitness Antrenörlüğü yaptı. Özel bir eğitim kurumunda Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapmakta. Voleybol Uzmanlığı, Badminton antrenörlüğü, Ftness Antrenörlüğü ve Masörlük belgeleri bulunmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir