İphone mu,Samsung mu, Sony mi, Nokia Mı Hangisi daha iyi ?

Teknoloji ye yetişmek artık çok zorlaşıyor.Her geçen gün yeni bir teknoloji ile karşılaşmamız an meselesi artık.Tabi bir de bu teknoloji içinde günlük hayatımızda kullandığımız cep telefonları teknolojisi var ve artık günümüz teknolojisinde üretilen cep telefonları sadece arama özelliğine haiz değiller.Özellikle son zamanlarda herkez akıllı telefonlara hızlı bir geçiş içerisinde.Tüketiciler bütçeleri doğrultusunda acaba hangi cep telefonu nu alsam? acaba hangi marka daha iyi ? gibi sorular da sıkça sorulan sorular.Hali hazırda ürün yelpazesi çok geniş, günümüz teknolojisinde artık cep telefonu markalarının son modelleri üst teknolojilere sahip.2013 yılının ilk aylarında yeni marka akıllı telefon almak isteyen bir kişinin bence aklı iyice karışabilir.Kısaca yeni teknolojiye sahip bir cep telefonu almak maddi bütçemiz uygun bile olsa bence markalar arasında bir seçim yapmak çok zor gibi gözükor.Ben de bu konu üzerinde müzdarip olduğumu belirtmek istiyorum.

Peki son çıkan markalar nasıl? iphone, samsung,sony,htc,lg,nokia Hangisi daha kullanışlı? Hangisini almalıyız? İşletim sistemi olarak İOS mu? Windows 8 mi? Android mi? Aşağıda kısaca yeni cep telefonu markalarını inceleyelim:

İPHONE 5 ÖZELLİKLERİ :

İPhone 5 Ultra hızlı kablosuz bağlantı.

iPhone 5, sahip olduğu en yeni kablosuz teknolojilerle dünya çapında daha fazla ağa bağlanır. Wi-Fİ özelliği daha hızlı.  Böylece nerede olursanız olun internette  gezebilir, inanılmaz hızlarda indirme yapabilirsiniz.

iPhone 5 Güçlü A6 Çip

Apple tarafından tasarlanan yeni A6 çip, güçlü olmasına karşın son derece düşük güç bir tüketime sahiptir. İşlemci ve grafik performansı A5 çipten iki kata kadar daha hızlıdır. Ve tüm bu hıza rağmen, iPhone 5’in pil ömrü
olağan üstüdür.

iPhone 5 8 MB iSight Kamera.

Özel lensi, geliştirilmiş optik algılayıcısı ve panaromik çekimlerde bile yüksek kalite sunan 8 megapiksellik kamerasıyla fotoğraflarınız artık çok daha kaliteli. Ayrıca görüntü sabitleyici özelliği ile 1080p HD videolar da çekebileceksiniz.

iOS 6

Yeni harita uygulaması, Facebook entegrasyonu, Passbook ve çok daha fazlası artık dünyanın en gelişmiş mobil  işletim sisteminde. Hiçbir şey iPhone gibi değildir

Kolay Kullanım

Basitliği ve sadeliğiyle kullanım kılavuzuna ihtiyaç duymadan bir iPhone aldığınızda hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yazılım ve Donanım

Yazılımı da donanımı da tamamen Apple tarafından  yapıldığı için birlikte kusursuzca çalışırlar.

Hiçbir Yerde Bulamayacağınız iPhone 5 Özellikleri:

Multi-Touch, retina ekran, Siri 2, FaceTime ve hiçbir yerde bulamayacağınız daha pek çok özellik iPhone 5’te.
Dünyanın en geniş mobil uygulama merkezi App Store’da ihtiyacınız olan her şey için mutlaka bir uygulama vardır.

Gelişmiş Pil Ömrü

iPhone 5 pil ömrünü mümkün olduğunca uzun tutmaya uygun olarak tasarlanmıştır. Böylece şarjınızın bitmesi korkusunu  yaşamadan rahatça kullanabilirsiniz.

SAMSUNG GALAXYS3 ÖZELLİKLERİ:

Görünümüyle gerçekten küçük bir Galaxy S3’e benzeyen Galaxy S3 mini, acaba özellikleri ve performansıyla da ağabeyinin adını almayı hak ediyor mu? Bizlere neler sunuyor, nelerden mahrum bırakıyor? Fiyatını hak ediyor mu?
Galaxy S3 mini, 4 inç’lik Super AMOLED ekrana sahip. Ekranınsunduğu çözünürlükse 480 x 800. Telefonun kalbinde ST-Ericsson Nova Thor U8420 işlemci ve 1 GB RAM bulunuyor. İşlemci, çift çekirdekli ve 1.000 MHz hıza sahip. İşte, minik modelin Galaxy S3’e göre en büyük eksisi de burada yatıyor. S3’ün dört çekirdekli 1.4 GHz hızında işlemcisinden 2 çekirdekli 1 GHz hızındaişlemciye düşüş, hiç de küçümsenecek bir durum değil.

Gelelim S3 mini’nin gerçektenne kadar “mini” olduğuna… Telefonun boyutları 121,55 x 63 x 9,9 mm. Karşılaştırmak isteyenler için söyleyelim; Galaxy S3’ün boyutları 136,6 x 70,6 x 8,6 mm idi. Yani S3 mini, 1,5 cm daha kısa, 7,5 mm daha dar. Ama kalınlık açısından 1.3 mm daha kalın. Ağırlık ise 120 gram ve Galaxy S3’ten sadece 13 gram daha hafif…

Kasanın sağ kenarında açma kapama, sol kenarında ise ses ayar düğmeleri yer alıyor. Üst kısımda kulaklık girişi ve alt kısımda da micro USB girişi bulunuyor.

NOKİA LUMİA ÖZELLİKLERİ:

Nokia uzun zamandır oldukça geri kaldığı akıllı telefon piyasasına Windows 8destekli Nokia Lumia 920 ile yeniden giriş yapmak istiyor.

Nokia Lumia 920 hakkında tüm detaylar 5 Eylül Çarşamba günü Microsoftile birlikte özel bir etkinlikle açıklanacak ancak şimdiden cihaz hakkında pek çok detay sızdırılmış durumda. Nokia Lumia 920 Windows Phone için amiral gemisi durumunda olacak ve içerisinde oldukça etkileyici donanımlar barındırıyor.

 

Bunlardan bir tanesi Lumia 920’nin kablosuz olarak şarj edilebilmesi olacak. Tamamen endüstriyel standartlara uygun olarak üretilecek olan kablosuz şarj özelliği böylece piyasada yer alan şarj cihazları ile uyumlu halde olacak.

Ayrıca 32 GB depolama alanı, 1 GB RAM1.5 Ghz çift çekirdekli işlemci içerecek olan Nokia Lumia 920’nin 4.5 inç boyutunda HD bir ekranla gelmesi de neredeyse kesinleşmiş durumda.

Nokia’nın 808 Pureview modelindeki 41 megapiksel düzeyinde bir kameraya sahip olmasa da Nokia Lumia 920 için de Pureview terimini kullanıyor, ancak bu sefer 8 megapiksellik bir kamera karşımızda olacak. Modelin kamerasına Pureview denilmesinin sebebi ise cihazda yer alacak olan resim stabilizasyonu ve kamera yazılımının kalitesi. Cihazın ön kısmında ise 1.3 megapiksellik bir kamera yer alacak.

SONY XPERİA SOLA ÖZELLİKLERİ:

Akıllı telefon denince akla hemen Galaxy S3, iPhone 4S, HTC One X ve Xperia S gibi modeller geliyor olsa da, kullanıcıların büyük çoğunluğu 1000 TL’nin altındaki modelleri tercih ediyorlar. Aslına bakarsanız 1000 TL’nin altındaki telefonlar, üst uç seviye modellerden çok daha hızlı gelişmekteler. İşte bu çılgın gelişimden pay alan telefonlardan biri olan Xperia Sola’yı test merkezimizde ağırladık.

İncecik Xperia

Tasarım konusunda oldukça başarılı hamleler yapan Sony, Xperia Sola’yı da boş geçmemiş. Sony, üst uç seviye telefonlarında tamamen özgün tasarımlar sunarken, giriş seviye telefonlarının bazılarında da yine üst modellerin benzer halleri kullanılabiliyordu. Xperia Sola, bu gruba dahil değil. Yanar dönerli beyaz renkli kasa, ön tarafta yerini bilindik Sony ekranına bırakıyor. Ekran kısmının alt tarafında bir Xperia yazısı yer alıyor ve tepesinden gelen aydınlatma ile geceleri parlıyor. Zaten Sony’nin ekstra aydınlatmalı kasalarına bir hayli alıştık. Şık görüntüsünü kirleten tek detay, kulaklığın yanında yer alan sensör ve LED’in fazlasıyla dikkat çekici bir görüntü sergiliyor olması.

Ergonomik açıdan da başarılı olan telefon, özellikle ince tasarımıyla dikkat çekiyor. 9.9 mm kalınlığındaki düzgün tasarımlı kasası, rahat bir tutuş sağlıyor. Xperia Sola, tombul kardeşi Xperia U’dan çok daha cazip bir görüntü sergiliyor. Tabii 107 gramlık ağırlığı da laf arasına eklemek gerek.

Ses ayar tuşları, kamera deklanşörü ve USB bağlantısı sağ tarafta yer alırken, kilit tuşu sol üst tarafa konumlandırılmış. En tepede de mikrofon bağlantısı yer alıyor. Tuşların yerleri konusunda bir sıkıntısı olmasa da, kameranın deklanşör tuşunun biraz ağır olması sebebiyle yaşattığı el titremesi, bazı durumlarda sıkıntı yaratabiliyor. Bunun dışında rahat ve kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

Sony ve Android 2.3.7

Xperia Sola, Sony’nin başarılı TimeScape arayüzünü kullanıyor. Bu arayüz, her menünün derli toplu ve görselliğin ön planda olmasıyla dikkat çekiyor. Sık sık ihtiyacınız olacak her türlü bağlantı ilgili yerlerde bulunuyorken, seyrek bir şekilde ihtiyaç duyacağınız her türlü menü göz önünden çekilmiş durumda. Bu durum özellikle iOS’tan Android’e ilk adımı atanlar için büyük avantaj. iOS’tan geçiş yapan kullanıcılar, karışık menülere sahip telefon kullanmak istemeyeceklerdir.

Sony’nin bazı telefonlarını hala Android 4.0’a geçirmemiş olması, elbette ki bazı kullanıcıları rahatsız etmekte. Sony’nin ICS için bu kadar geç kalmasının sebebi, muhtemelen fazlasıyla özenli bir yazılım işi çıkarıyor olmalarından kaynaklanıyor. Hali hazırda Android 4.0’a kavuşmuş olan telefonlarıyla karşılaştırıldığı zaman Xperia Sola, yazılım konusunda ufak bir performans kaybı (kayıpdan ziyade ICS’nin getirdiği ekstra hızlılığın olmaması) ve Google Chrome’dan başka çok da önemli bir eksiği bulunmuyor. Zaten en geç yılbaşına kadar telefonun ICS’ye kavuşacağını düşünüyorum.

Bravia Engine destekli ekran

Telefonun ekranı oldukça geniş bir kullanım açısı sunabiliyor olmasının yanısıra, renkleriyle de dikkat çekiyor. 3.7 inç boyutundaki ekran, 480 x 854 piksel çözünürlük sağlayabiliyor. Bu çözünürlük, bu boyutta sağlanınca ortaya 265 ppi yoğunluk değeri çıkıyor. 265 ppi da, piksellerin neredeyse görünmez bir hal almasını sağlıyor. Giriş – orta seviye arası için, gayet yeterli bir miktar.

Ekranın en dikkat çekici yanı tabii ki güneş altında oldukça net görünüyor olması. Sony üst seviye telefonlarında kullandığı bu özelliği, Xperia Sola’ya da aktarmış. Fakat aktarırken ufak bir meseleyi atlamış: ekranın parmak izi tutuyor olması. Üst seviye için kullandığı ekranların camları çok fazla kir tutmadığı için, güneş altında her daim net bir şekilde görülebiliyor. Fakat Sola’nın ekranı, üst seviyelere nazaran daha fazla kir tutuyor ve güneş altındaki başarısını bir nebze olsun engelliyor.

Exmor R sensörü, Sola’da

Sony’nin az ışık altında daha iyi performans sağlamasını mümkün kılan Exmor R sensörü, Xperia Sola modelinde de yer alıyor. Sola’nın çekebildiği 5 megapiksellik fotoğraflar, iyi sayılabilecek bir kalite sunabiliyor. Netlik konusunda, elbette ki 8 megapiksellik fotoğraflar ile yarışamıyor. Fakat yine de “ne iyi, ne kötü” diyebiliriz.

Telefon, aynı zamanda 720p video kaydı da alabiliyor. 30 fps hızından ödün vermeyen Sony, video kalitesi konusunda oldukça başarılı iş çıkarabiliyor. Arka panelde bir tane LED aydınlatma yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim. Ürünün ön tarafında herhangi bir kamera yer almıyor.

Çift çekirdekli işlemci

Sony Xperia Sola, içerisinde 1 GHz hızında çalışan Cortex-A9 çift çekirdekli işlemci barındırıyor. İşlemcinin içerisinde, Mali-400 GPU’su yer alıyor. 512 MB RAM de, cihazın içerdiği donanımların arasında. Sola, bu haliyle ortalama bir performans sağlıyor. Normal kullanımda herhangi bir durumda kanser edecek kadar bekletmiyorken, menülerde de %100 akıcılığı yok. Geçişler hızlı, menüler yarı akıcı, sorunsuz bir şekilde günlük kullanım gerçekleştirilebiliyor. Çok sayıda yazılım açılınca, elbette zaman zaman 512 MB RAM’in ufak çaplı sıkıntısını yaşayabiliyoruz.

Oyunlardaki performans ise çok da sorun yaratmayacak biçimde. Orta seviye oyunları, üründe sorunsuzca oynayabiliyoruz. Android 2.3 kullanıyor olmasına rağmen, pek çok akıllı telefonu testlerde gerisinde bırakıyor.

İnce kasaya küçük batarya

İçerisinde 1320 mAh batarya bulunan Xperia Sola, günlük kullanımda 1 gün kadar dayanabiliyor. Ürünün bataryasının küçük olması, elbette ki inceliğinden kaynaklanıyor. Fakat yine de ekranın küçük olmasından kaynaklı, orta seviye bir süre dayanabiliyor. Tabii bu noktada Sony’nin telefonlarındaki hızlı şarj yöntemi devreye giriyor.

Sony’nin tüm telefonlarında olduğu gibi Xperia Sola’da da, şarj süresi bir hayli kısa. Ayaküstü şarja taktığınız zaman yarım saatte yaklaşık %70’inin doluyor olması da oldukça iyi iş görüyor. Denk geldikçe şarja takarak, oldukça iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz.

HTC ONE X ÖZELLİKLERİ:

HTC’nin yeni amiral gemisi olacak Enveador kod adlı One X modeli, Kasım ayından bu yana dillerde olan bir telefon. HTC‘nin HD çözünürlükle gelecek olan 4.7 inçlik telefonu, 4 çekirdekli yapıda olacak.

f /2.0 genişliğine sahip super-bright lens ile beraber iddialı fotoğraflar kaydedecek olan telefon, yazılımsal avantajları ile de kendini rakiplerinden ayıracak.

Nvidia‘nın 1.5 GHz hızında çalışacak olan 4 çekirdekli Tegra 3işlemcisinin kullanıldığı telefonda, 4.7 inç genişliğinde 1280 x 820 piksel çözünürlüğünde Super LCD II ekran kullanılacak. Corning Gorilla Glassile korunacak bu ekranın yanında 1GB RAM ve 32GB dahili hafıza da One X‘de bulunacak.

Ayrıca HTC’nin Dropbox ile yaptığı anlaşma sayesinde, HTC One Xkullanıcıları 25GB’lık bulut depolama hakkına kavuşacaklar. 32GB dahili hafıza ve 25GB bulut hafızanın sunulduğu One X de, microSD kart girişi bulunmayacak.

HTC’nin çözünürlük arttırmak yerine kaliteyi arttıracak girişimlerde bulunduğu kamera ise iddialı. 8 megapiksel çözünürlüğündeki kamera, yazının başında dediğimiz gibi 28mm’lik kamera, f/2.0 lens açıklığına sahip olacak. Ayrıca Full HD video kaydı da bulunuyor.

HTC One X‘in kablosuz bağlantılarına baktığımzıda da zengin bir yapı göze çarpıyor. Wi-FiNFCGPSBluetooth 3.0 gibi bağlantıların kullanıldığı akıllı telefon, güncel tüm kablosuz teknolojileri destekliyor.

Android 4.0.3 ya da Android 4.0.5 sürümünü kullanacak olan akıllı telefona, HTC Sense 4.0 arayüzü eşlik edecek. Bu arayüzle beraber video düzenleyici başta olmak üzere bir sürü ek yazılım aktif olarak gelecek. Ayrıca Beats Audio desteğini de unutmamak lazım.

 

Bu yazımızı okuyan 1.497. takipçimizsiniz.

Fatih Alan

1980 Konya doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Konya'da tamamladı. Amerika Kentucky Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü öğrencisi. Yurt içi ve yuırt dışında Yöneticilik, Mali İşler ve organizatör olarak farklı firmalarda görev aldı. Bursa'da Turizm sektöründe Otel'de Yönetici olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Motorsiklet, Spor, Kişisel gelişim eğitimleri ve kitap okumak gelir. İngilizce ve Arapça bilmekte, Evli ve bir çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir