Gönüller yapan derviş 770. yaşında

Gönüller yapan derviş 770. yaşında. 7 asırdır sözleri, din, dil, ırk demeksizin baştacı edilen Bizim Yunus 770 yaşına bastı. Doğumunun 770. yıldönümü münasebetiyle, Yunus Emre’yi anlamak ve anlatmak için uluslararası sempozyum düzenleniyor. Tarihte yetişen en büyük mutasavvıf-şairlerden ve Türkçe şiirin öncülerinden biri olan Yunus Emre’yi anlamak ve anlatmak için doğumunun 770. yıldönümü münasebetiyle İstanbul’da uluslararası bir sempozyum düzenleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nce, 26-27 Kasım 2010 tarihinde Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde bu yıl sekizincisi gerçekleştirilecek sempozyuma, yurtiçi ve yurtdışından 25’e yakın araştırmacı bildirileriyle katılacak.

Sempozyumda, görüşleriyle sadece yaşadığı dönemi değil, bulunduğumuz yüzyıla kadar bütün zamanları derinden etkileyen Yunus Emre’nin edebi ve tasavvufi kimliğinin yanı sıra fikirlerindeki felsefi arka plan ve çağdaş düşünceye etkileri de ele alınacak. Bu anlamda sempozyumun temel hedefi Yunus Emre’nin bu çok yönlü kişiliğine dikkat çekmek ve bu sayede Yunus hakkında daha çok bilimsel çalışmanın yapılmasını sağlamak olacak.

***

İşitin ey yarenler aşk bir güneşe benzer
Aşkı olmayan kişi misali taşa benzer

Taş gönülde ne biter dilinde ağu tüter
Nice yumşak söylese sözü savaşa benzer

Aşkı var gönlü yanar yumuşanır muma döner
Taş gönüller kararmış sarp kah kışa benzer

Ol sultan kapısında hazreti tapısında
Aşıkların yıldızı her dem çavuşa benzer

Geç Yunus endişeden gerekse bu pişeden
Ere aşk gerek evvel ondan dervişe benzer

Etkinlik danışmanlığını Doç. Dr. Ekrem Demirli ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı’nın üstlendiği sempozyumun açılış oturumunda; Prof. Dr. Sadettin Ökten ve Prof. Dr. İskender Pala dinleyicilerle buluşacak. Ardından Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Elfine Sıbgatullina (Rusya), Beşir Ayvazoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Cafer Şen, Yunus Emre’nin edebi kişiliği ve son dönem edebiyatımıza etkilerini konu alan bildirilerini sunacaklar. İlk günün son oturumunda Prof. Dr. Metin Izeti (Makedonya), Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Başkal ve Dr. Timuçin Çevikoğlu İslâm coğrafyası ve kültüründe Yunus’un izlerini ele alacaklar.

Sempozyumun ikinci gününde Prof. Dr. Burhanettin Tatar, Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, Doç. Dr. Metin Yasa ve Yrd. Doç. Dr. Habip Türker Yunus Emre’nin düşünce dünyasına dair yeni yaklaşımlar sunacaklar.

Bunların ardından Doç. Dr. Abdurrezzak Tek, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı, Dr. Seyfüddin Seyfullah (Özbekistan), Dr. Bakit Murzaraimov (Kırgızistan) ve Dr. Kydyr Torali (Kazakistan) Yunus Emre’nin tasavvufi dünyasına ve tasavvuf edebiyatına etkilerini karşılaştırmalı olarak ele alacaklar.

Kapanış oturumunda ise Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Dr. Emin Işık ve Ömer Tuğrul İnançer, Yunus Emre anısına düzenlenen bu sempozyumu değerlendirecekler ve Yunus hakkındaki fikirlerini dinleyicilere aktaracaklar.

***

Sempozyum kapsamında Yunus Emre şiirlerinden bestelenmiş çeşitli eserlerin seslendirileceği bir konser, şiir dinletisi ve resim sergisi gibi çeşitli etkinlikler de düzenlenecek.

Bu yazımızı okuyan 1.606. takipçimizsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir