Gençlerin yeni gözdesi ‘Yurt Dışı Sanat Okulları’

Lüks yönetimi, imaj danışmanlığı, kültürel deneyim tasarımı, medya-eğlence ve uluslararası müzik yönetimi, saç stilistliği, visual (görsel) sanatlar, otomobil-çanta-aksesuar ve kurumsal kimlik tasarımı, moda ticareti ve yönetimi, animasyon ve video medya dizayn… yurt dışında Türkiye’den öğrenci kabul eden ilginç bölümlerden sadece birkaçı.

Ülkemizde sanat, tasarım ve medya üzerine eğitim veren okullar oldukça sınırlı. Üstelik sınav stresi ve kontenjan yetersizliği sebebiyle gençlerin çoğu, yeteneklerini gösterme şansı bile bulamıyor. Ancak yurtdışında çok uygun fiyatlara bu eğitimleri veren üniversiteler mevcut. Üstelik mezuniyetin ardından öğrencilere bir süre ülkede çalışma hakkı tanınıyor. Böylece gençler, deneyim kazanarak Türkiye’ye dönüyor. Hem farklı kültürleri tanıdıkları hem de daha donanımlı oldukları için iş bulmakta hiç de zorluk çekmiyorlar.

Her yıl yüzlerce gencin ufkunu açan Global Vizyon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı uzmanlarından Güler Taylan, yurt dışında bağlantılı oldukları okulların Yükseköğretim Kurulu ile denkliği olduğuna dikkat çekerek, öğrencilerin diplomalarının Türkiye’de de geçerliliği olduğunu belirtiyor. Tasarım ve mimarlık mezunlarının tüm dünyada rahatlıkla iş bulabildiğini anlatan Taylan, “Kültürel altyapısı geniş gençler her zaman daha şanslı. Ülkemizde yurtdışında okumuş olanlar özellikle tercih ediliyor. Öğrenciler ilk deneyimlerini yine gittikleri ülkede yaşıyor. Bu durum Türkiye’ye döndüklerinde zorluk çekmeden iş bulmalarını sağlıyor.” diyor.

Şeyma Küçükkoldaşı (25), yurtdışına tasarım okumak için giden öğrencilerden sadece biri. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu olan Şeyma, İtalya’daki Linguaviva Dil Okulu’nda ‘interior design (iç mekan tasarımı)’ eğitimi almış. Floransa’daki bir aylık eğitimin ardından Milano’da staja başlamış. Stajı devam eden Şeyma, kazanımlarını şöyle anlatıyor: “Burada modern mimarî adına çok başarılı işler yapılıyor. İtalya’da özgeçmiş ve portfolyomu (sanat çalışmaları birikimi) zenginleştirdim.” Çiçeği burnunda yönetmen Nazire Turan (30), yurt dışında eğitim gören bir diğer genç. 2007 Aralık’ında Global Vizyon aracılığıyla Avrupa’nın en iyi film akademisi FAMU’ya başvurmuş. Çektiği kısa film beğenilince okula kabul edilmiş. Nazire, sinema öğrencilerine çok geniş olanaklar sunan FAMU hakkında şunları söylüyor: “Çekimler sırasında Barrandow Film Stüdyosu’ndan da yararlanma imkanı sağlıyor. Ünlü yönetmenlerle tanışma şansı yakalıyorsunuz.” Başarılı öğrenci, okurken dört film projesine imza atmış. Eğitiminin ardından Türkiye’ye dönen Nazire, şimdi kendi filmlerini çekiyor.

International College of Music Hamburg (Hamburg/Almanya)

Almanya’da konservatuarda okumak için şahsen okulların giriş sınavına girmeniz gerekiyor. Yıllık ücreti 3 bin 650 Euro.

***

Stenden Hogeschool (Leeuvarden/Hollanda)

Turizm, medya, film, lojistik, işletme, yönetim, finans gibi alanlarda uluslararası çapta eğitim verilen okulun yıllık harcı 9 bin 500 Euro. Tayland, Katar, Bali ve Güney Afrika’da da kampüsleri var.

***

Hanze University (Groningen/Hollanda)

Lisans harç ücreti yıllık 3 bin 810 Euro, lisansüstü iMBA programları 12 bin Euro, medya, resim ve senaryo alanlarında master programları ise 1.565 Euro.

***

Inholland University (Alkmaar, Diemen, Delft, The Hague, Haarlem, Rotterdam/Hollanda)

Yabancı öğrenciler için Hollandaca hazırlık eğitimi veriliyor. Diploma ve İngilizce programlar için İngilizce yeterlik isteniyor. Eylül-temmuz arası hazırlık eğitimi, lisans ve lisansüstü harç ücreti 6 bin 500 Euro. Lisans programları: Medya ve Eğlence Yönetimi, Uluslararası Müzik Yönetimi.

***

FAMU (Prag/Çek Cum.)

Avrupa’nın en iyi film akademisi olan FAMU, birçok ünlü yönetmen ve oyun yazarlarını yetiştirmiş. Animasyon, görsel ve işitsel eğitimler, sinematografi, yönetmenlik, belgesel film, editörlük, yapımcılık, metin yazarlığı, ses düzeni eğitimleri veriliyor. 1 yıllık eğitim: 11 bin 150 Euro. Kabul tarihleri 31 Mayıs, Erasmus için 5 Mayıs ve 3 Kasım.

***

Florence University of Arts (Floransa/İtalya)

Ders dili İngilizce. Sosyal bilimlerden edebiyatın tüm alanlarına pek çok farklı bölüm bulunuyor. Güzel sanatlar ve görsel sanatlar, yaşam bilimleri, çevre araştırmaları ve insan hizmetlerinde iki sömestr 9 bin 500 Euro.

***

Scuola Leonardo da Vinci (Floransa, Rome, Milano, Siena/İtalya)

İtalyan devlet üniversiteleri yabancı öğrenciler için eylülün ilk iki haftası giriş testleri uygulayarak öğrenci alıyor. Güzel sanatlarda okumak isteyenler, öğrenim yılı öncesinde temel İtalyanca ve çeşitli sanat dersi kursları görebiliyor. Hiç İtalyanca bilmeyenler için 6 aylık üniversiteye hazırlık kurs fiyatı 3.705 Euro.

***

Linguaviva (Floransa, Milano, Siracusa, Lignado/İtalya)

Uluslararası öğrencilere tasarım, moda, müzik gibi çeşitli alanlarda İtalyanca eğitim veriyor. En seçkin kurumlar tarafından akreditasyona sahip okulun, İngilizce kurs imkanı da mevcut. İtalyanca ve mesleki kursların toplam 4 haftalık bedeli 1.300 Euro.

***

Lorenzo de Medici (Floransa, Roma, Toskana/İtalya)

Güzel sanatlar, grafik tasarım, restorasyon, moda tasarım, iç tasarım, fotoğrafçılık, arkeoloji, aşçılık tasarımı ve mücevher tasarımı için yıllık harç bedeli 13 bin 260 Euro.

***

NABA-Nuova Accademia Di Belle Arti Milano (Milano/İtalya)

Sanat liselerinden gelen öğrenciler, lisans programlarına kaydoluyor. Düzenlediği seminer ve konferanslarla öğrencilerini önde gelen sanatçılarla tanıştırıyor. Staj veya işe yerleştirmede yardım ediyor. İngilizce lisans programları: Görsel sanatlar, grafik tasarım ve sanat yönetmenliği, moda ve tekstil tasarımı, tiyatro tasarımı, medya dizayn. Lisansüstü programları: Görsel sanatlar, multimedya iletişim tasarımı, tekstil ve yeni malzeme tasarımı, peyzaj tasarımı, fotoğraf ve görsel tasarım, iç tasarım, sayısal çevre tasarımı. Yıllık harç bedeli 9-12 bin Euro arasında.

***

Up To Date Fashion Academy (Milano/İtalya)

Moda merkezi olan Milano’daki okulun akademik kadrosu, stilistler, makyaj artistleri, saç stilistleri, fotoğrafçılar, imaj danışmanları ve diğer profesyonellerden oluşuyor. En ünlü moda evlerinde staj imkanı sağlıyor. 5 aydan 1 yıla kadar akademik moda tasarım eğitimi sunuyor. İtalyanca ve İngilizce olarak verilen programların 1 yıllık harç bedeli 12 bin 900 Euro.

***

Polimoda International Institute Fashion Design&Marketing

(Firenze-Floransa/İtalya)

İngilizce bazı lisans programları: Moda tasarım, ayakkabı tasarım ve aksesuarları; yüksek lisansta moda tasarım gelişimi, lüks yönetimi, moda ticareti ve yönetimi, moda çanta ve aksesuar geliştirme tasarımı, sanat ve moda. Yıllık harç bedelleri 7-14 bin Euro arasında.

***

Domus Academy (Milano/İtalya)

İngilizce yüksek lisans bölümleri: Aksesuar tasarımı, iş tasarımı, otomobil tasarımı, moda tasarımı, iç tasarım, ürün tasarımı, kent yönetimi ve mimarî tasarım, kültürel deneyim tasarımı ve yönetimi. Kısa dönem ve yaz dönemi kursları da düzenleniyor. Programlar ocak ayında başlıyor. Son başvuru tarihi 30 Kasım. Harç ücreti yıllık 17 bin Euro + yüzde 20 KDV.

***

Instituto Superiore di Design Di Nipoli (Napoli/İtalya)

Üç yıllık bölümler: Grafik, moda ve medya tasarımı, animasyon ve video medya dizayn. Grafik tasarım, kurumsal kimlik, web tasarımı, video tasarımı, 2D animasyon bölümlerini ise 1 sene okumak mümkün. Grafik ve web tasarımının yaz okulları mevcut. Medya, moda ve grafikte master imkanı var. Son başvuru tarihi 5 Eylül. Lisans harç ücreti yıllık 6 bin Euro. Lisansüstü 8 bin Euro.

Bu yazımızı okuyan 1.306. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir