Geleneksel Kahvelerimiz; Kervansaray, Dibek ve Osmanlı

Kahve lezzetinin o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu idaresinde olan Yemen’den İstanbul’a oradan da tüm dünyaya yayıldığı bilinmektedir. Kahve, imparatorluk yıllarından günümüze farklı tat ve servis şekilleriyle süre gelmiş bir içecek kültürüdür. Özellikle son dönemlerde kahve tutkunları geleneksel ve yöresel kahve lezzetlerine daha çok yönelmeye başlamışlardır. Kervansaray kahvesi, dibek kahvesi ya da Osmanlı kahvesi bu geleneksel ve yöresel kahve lezzetleri arasında başı çekmektedir.

Kervansaray Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?

Doğanın 7 farklı şifa bitkisinden formüle edilen kervansaray kahvesi, kendine has bir tada sahiptir. Keyifle içilmesinin yanında, kendine özgü aroması ve zengin doğal karışımının şifalı katkısıyla, hem akıllarda bir lezzet zenginliği bırakıp hem de vücuda ferahlık vermektedir. Köpüğünün yoğunluğu ve kokusu, bilinen Türk kahvesinin geliştirilmiş bir türü olduğunu düşündürmektedir. Kaliteli doğal formülü sayesinde, damakta eşsiz bir tat bırakırken doyumsuz bir koku oluşturmaktadır. Dünya bu lezzeti Adıyaman ili sayesinde tanımaktadır.

Dibek Kahvesi Aroması Nasıldır?

Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze değin gelen ve kahve kültürümüzün değişmez bir parçası olan dibek kahvesi, adını arpa ve buğday gibi tahılların dövüldüğü özel bir taş olan dibek taşından almaktadır. Aromatik bir lezzete sahip olan dibek kahvesi, yumuşak içimli bir kahve olarak bilinir. Dibek kahvesinin içinde krema ve çikolata vardır. Şifalı bir bitki olan menengiç yine dibek kahvesine aromasını veren bitkiler arasındadır. Damla sakızıyla birlikte salep, keçiboynuzu ve Yemen kahvesi yine dibek kahvesinin oluşumunda etkendir.

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı kahvesi aslında birçok farklı aroma ve pişirme tarzıyla değişiklik yaratan kahve çeşitlerine verilen genel bir isimdir diyebiliriz. Çekilmiş kahvenin içine konulan değişik lezzetteki bitkilerle elde edilen şahane kahveler günümüzde kısaca Osmanlı kahvesi olarak adlandırılmaktadır. Keçiboynuzu, salep gibi güçlü lezzetler, damla sakızı ya da menengiç gibi şifalı ve kendine has lezzetlerle birleştiğinde ortaya inanılmaz karışımlar çıkmaktadır. Bu karışımların kahveye yaptığı katkı muhteşem kahve lezzetlerinin oluşmasını sağlamaktadır.

Kaynak: coffee.digital

Bu yazımızı okuyan 1.407. takipçimizsiniz.

İsmail Hakkı Çetin

1993 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Darende'de tamamladı. 2011 yılında Hulusi Efendi Kuran Kursu'nda hafızlık eğitimini tamamladı. Bosna Hersek Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim aldı. Blogger yazar. Hobileri arasında Seyehat etmek Fotoğraf çekmek, futbol, masa tenisi ve yüzme vardır. Beşiktaş taraftarı, Boşnakça bilmekte. Arapça ve İngilizce öğreniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir