Dünya gençlerini ağırlayacağız, para lazım

Ufku ülke sınırlarını aşmayan bir hayata ‘hayır’ diyen dünya gençleri, sık sık uluslararası organizasyonlarda bir araya geliyor. Farklılıklara aldırmadan insana ve dünyaya dair sorunları tartışıyor, çözüm önerileri üretiyor, mesajlarını tüm dünyaya duyurmaya çalışıyor.  Ülkemizin siyasî, ekonomik ya da kültürel açıdan dış dünyayla kurduğu ilişkilerde çıtanın özellikle son beş, altı yılda yükselmiş olması bizim gençlere de benzer platformlarda söz sahibi olma fırsatı sunuyor. Hatta söz hakkı bir yana, bu türden toplantıların ev sahipliğine bile soyunuyor. Tıpkı Dünya Gençlik Kongresi gibi. Bursa merkezli e-Gençlik Derneği, büyük uğraşların ardından bu büyük organizasyonu Türkiye’ye getirdi.Kongrenin 2010 ayağı İstanbul’da düzenlenecek. Yaklaşık 130 ülkeden binin üzerinde genç, dünyaya ve insana dair sorunları tartışmak için bir araya gelecek. ‘Ne güzel bir başarı’ diye çok da sevinmeyin. Tüm bunlar olmayabilir de. Çünkü gençlerimizin harçlığı bitti. Sponsor lazım!

Harçlık bitti, kongre paydos!
İnsana ve dünyaya dair sorunlara kafa yoran gençler, uluslararası toplantılarda sık sık bir araya geliyor. Dünya Gençlik kongresi de bu türden organizasyonlardan biri. Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Barış Çocuğu Örgütü (Peace Child International) destekli bu kongre her iki yılda bir farklı bir ülkede düzenleniyor. Kongre bugüne kadar, 1999’da ABD’nin Hawai eyaletinde, 2003’te Fas’ta, 2005 yılında İskoçya’da 2008’de de Kanada’da düzenlendi. Yaklaşık 130 ülkeden binin üzerinde gencin yanı sıra 500 kadar kalkınma ve gençlik uzmanı, gazeteci, akademisyen, sanatçı ve diplomatları buluşturan işte bu kongre 2010 yılında İstanbul’da yapılacak. Beşincisi yapılacak bu büyük toplantıyı ülkemize getiren de merkezi Bursa’da bulunan e-Gençlik Derneği. Onlar, uzun uğraşların ardından gelecek nesillere Türkiye’yi anlatma ve tanıtma adına önemli bir iş başardılar. Fakat bugünlerde bir sıkıntı yaşıyorlar. Sıkıntının adı tabii ki para. Kısacası kendilerine destek çıkacak sponsorlara ihtiyaçları var. Derneğin Başkanı Kemal Uysal, “Türkiye’nin farklılığını, tanınırlığını artırmak için aynî ve maddi desteklere ihtiyacımız var.” diyor. Hatta kongrenin düzenlenmesi adına derneklerine yapılacak her türlü desteği, Türkiye’nin geleceğine yapılmış bir katkı olarak değerlendiriyor. Bu noktada kongrenin taşıdığı öneme, kavranması gereken anlamına değiniyor.

 BM’nin Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleşebilmesi için gençlerin katkısını sağlama arzusuna dikkat çeken Başkan Kemal Uysal, şöyle konuşuyor: “Kongrenin en önemli temalarından biri Youth-led Development olarak bilinen ‘Gençliğin Öncülüğünde Kalkınma’ kavramı. Bu, kavram da gençlerin hükümetleriyle ve yerel yönetimlerle ortaklıklar kurup, onların tecrübelerini ve kaynaklarını kendi yetenekleri, enerjileri ve motivasyonları ile bir araya getirip küçük çaplı kalkınma projeleri gerçekleştirerek uzun vadede büyük farklar ortaya çıkarmaları anlamına geliyor.” Başkan Uysal, kongre sayesinde dünya çapındaki yaşıtlarına göre daha az söz hakkına sahip olan Türk gençliğinin de ‘ben de varım’ diyeceğini belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kongre, dünyada gençlik çalışmalarıyla ilgili en yetkin ve en saygın toplantı olduğu için bu çalışmanın Türkiye’de gerçekleştirilecek olması, ülkemizin dünyadaki gençlik çalışmaları konusunda söz sahibi olmasını sağlayacak.”

Harçlıklarıyla yola çıkıp kongreyi Türkiye’ye getirdiler

Türkiye’nin 5. Dünya Gençlik Kongresi’ne ev sahipliği yapma hakkını elde etmesinin hikâyesi de oldukça ilginç. Kongreyi ülkemize taşımak için Almanya, Slovenya, Hindistan ve Amerika ile yarışan gençlerin hedefe giden yolda en büyük sıkıntıları elbette ki para olmuş. Yine de hırsları onları hedeften vazgeçirmemiş. Geçtiğimiz senenin haziran ayında resmi girişimleri başlatmışlar. Ardından Peace Child International Başkanı David Woollcombe, aday ülkeleri, sunum yapmaları için Avusturya’ya davet etmiş. Bu arada ülke çapında da kongrenin düzenlenebilmesi için destek arayan gençler, ne yazık ki pek de başarıya ulaşamamış. Birçok kurumla görüştüklerini söyleyen Dernek Başkanı Uysal, yaşadıkları hayal kırıklığını şöyle anlatıyor: “Bazı kurumlar bu çalışmanın hayalini bile kuramadığı için ve yaşlarımızın genç olması nedeniyle destek vermeyip bizim hayallerimizi yıktılar.” Fakat onlar yine de yılmamış. Hatta bu durumun kendilerini hedefe ulaşma adına daha da kamçıladığını belirtiyorlar. Yılmamanın karşılığını da almışlar. Kültür Turizm Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’ne dertlerini anlatan gençler bu iki kurumun da desteğini almış. Böylece kongreyi düzenleme hakkını elde edebilmek için bu iki kurumdan aldıkları tavsiye mektuplarını komiteye teslim etmişler.

Dünya Gençlik Kongresi Serileri Uluslararası Danışmanlar Komitesi’ne Türk gencinin başarı azmini anlattıklarını söyleyen Başkan Uysal, şöyle konuşuyor: “İyi bir lobi çalışmasının ardından 16 kişilik komiteden 15’inin oyunu alarak 2010 Dünya Gençlik Kongresi’ni Türkiye’ye getirdik.” E-Gençlik Derneği üyeleri, Avusturya’daki bu yarışı dahi maddi destekten yoksun kazanmışlar. Öyle ki sadece yol masraflarını karşılayan bir sponsor ancak bulabilmişler. Yol masraflarını Bursa Nilüfer İlçe Belediyesi’nin karşıladığını ifade eden Uysal, “Konaklama, yeme, içme gibi masrafları da Avusturya’nın yardımı ve dernek üyelerinin harçlıklarından denkleştirerek karşıladık.” diyor. Şimdi onlar, adaylık sürecini başarıyla atlatmanın mutluluğunu yaşadığı gibi kongreyi gerçekleştirebilmenin mücadelesini veriyor. Türk gençliğinin gelişimine ve de ülke tanıtımına duyarlı kişi ya da kurumların kendilerine sponsor olmalarını arzu ediyorlar. o.deligoz@zaman.com.tr

Dünya Gençlik Kongresi’nde neler olacak?
1999 yılında Amerika’da, 2003’te Fas’ta, 2005’te İskoçya’da ve son olarak bu yıl Kanada’da gerçekleştirilen kongrenin Türkiye ayağında yapılması planlanan etkinlikler şöyle:

Eylem projeleri: Kongre katılımcısı gençler, Türkiye’nin dört bir yanında 10, 20 kişilik gruplar halinde gönderilecek. Bu gençler, gittikleri bölgenin kültürel ve sosyo-ekonomik durumuna göre projeler üretecek ve 5 gün içinde hayata geçirecekler. Bu çalışmaları yaparken o ilin yerel ve merkezi yöneticilerinin desteklerini alacaklar ve o bölgenin gençleri ile birlikte çalışmalarını yürütecekler.

Gençlik öncülüğünde kalkınma projeleri: Küçük çaplı yerel kalkınma projeleridir. İçerisinde aktif faaliyet gerektirecek, kalkınmaya ve dünyanın sürdürülebilirliğine az da olsa katkı sağlayacak, düşük bütçeyle gençlerin gerçekleştirebileceği her faaliyet eylem projesi olarak değerlendirilebilir.

Sanal kongre: Öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere kongreye ilişkin tüm faaliyetler sanal ortamda da güncel bir şekilde yayında olacak.

Fuarlar: Tüm katılımcıların kendi ülkelerini ve ülkelerinde yaptıkları yerel çalışmalarını fuar alanında kendileri için ayrılan stantlarda sergileyecek.

Bölgesel toplantılar: Katılımcıların bölgelerini temsil edeceği, konuların bölgesel odaklı tartışılacağı toplantılardır.

Gençlik festivali: 12 Ağustos Dünya Gençlik Günü 2010 yılında Dünya Gençlik Kongresi’nin 13. günü ile çakışıyor. Kongre kapsamında 12 Ağustos 2010 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı’nda, kongre katılımcılarının Türk gençliği ile kaynaşabilecekleri büyük bir gençlik festivali düzenlenecek.

Kültürel aktiviteler: Dünyanın dört bir yanından gelen bin genç, ülkemizde geçirecekleri 14 gün içerisinde hem bizlere kendi kültürlerini anlatacak, hem de zengin kültürümüzü tanıyacak.

Yetenek geliştirme eğitimleri: Proje yönetimi, risk yönetimi, insan hakları, proje finansmanı, ritim, fotoğrafçılık, kısa film gibi yaklaşık 80 konu üzerine eğitim hazırlanacak ve her katılımcının bu eğitimlerden en az 6 tanesini almaya hakkı olacak.
 
ÖNDER DELİGÖZ -Zaman

Bu yazımızı okuyan 1.012. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir