Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî Marmara Üniversitesinde Şerh Edildi

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Üniversiteli Gönüllü Öğrenciler Topluluğu, Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî okumalarının yapıldığı ikinci programını Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Prof. Dr. Nihat ÖZTOPRAK’ın değerli sunumlarıyla gerçekleştirdi.

YÜZYILIN MUTASAVVIFI ANILIYOR

yüzyılda yetişmiş mutasavvıf ve divan şairi Osman Hulûsi ATEŞ’in Dîvân’ı Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî adlı eserden şerhlerin yapıldığı program her ay alanında uzman bir akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşiyor.Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî Okumaları programı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bağlarbaşı yerleşkesi Mehmet Cengiz binasında gerçekleştirildi.

Program Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin hayatını ve edebi şahsiyetini anlatan video gösterimi ile başladı ve Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat ÖZTOPRAK tarafından “Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî’den Ölmez Mısralar ve Şerhleri” temasıyla belirlenen beyitler şerh edildi.Katılımcılar tarafından ilgiyle dinlenen çözümlemeler sonrasında Prof. Dr. Nihat ÖZTOPRAK değerli katkılarından dolayı ayakta alkışlandı.

HEDEFTE GENÇ GÖNÜLLER VAR

İlginin yüksek olduğu “Divan’dan Gönüllere” programı her ay farklı bir üniversitede ve farklı bir akademisyenin değerli katılımları ile genç gönüllere seslenmeye devam edecektir.

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi (1914-1990)

Malatya’nın Darende ilçesinde doğdu. İlk dinî bilgileri babası Hasan Fevzi Efendi’den aldı. İlkokulu bitirdikten sonra babasının gayretleri ve kendi çabasıyla Arapça, Farsça ve edebiyat bilgisini ilerletti.

  1. kuşaktan Hz. Peygamber (s.a.s)’in nesl-i pâkinden bir torun olan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi 12. kuşaktan da “Somuncu Baba” namıyla ma’rûf Şeyh Hamîdüddin-i Veli (k.s)’nin torunudur.

1945-1987 yılları arasında 42 sene bilfiil Somuncu Baba Camii’nde görev yapmıştır. Bu görevinin yanında marangozluk, ciltçilik ve hak-kâklıkla da meşgul olmuştur.

Küçük yaşlardan beri şiirler kaleme alan Hulusi Efendi, pek çok mutasavvıf şair gibi şiiri irşad hizmeti için bir vasıta olarak kabul etmiştir. Divân-ı Hulûsî-i Dârendevi adıyla basılan divanında gazel, kaside, mesnevi, rubâî, kıt’a, müfred ve mısra türünde manzumeler yer almaktadır. Hulûsi Efendi’nin bu eseri, aşk, vecd ve insan sevgisi temalarını içermektedir. Gazellerinde Fuzûlî ve Niyâzî-i Mısrî’nin edası, hece ile yazılmış şiirlerinde ise Yunus Emre’nin etkisi görülmektedir. Ayrıca Mektûbat-ı Hulûsi-î Darendevî ve Hutbeler adlı iki eseri daha bulunmaktadır.

Kabr-i şerîfi Darende’de Şeyh Hamid-i Veli(Somuncu Baba) Camii haziresinde yer almaktadır. Ayrıntılı bilgi için: www.hulusiefendivakfi.org.tr

Bu yazımızı okuyan 1.198. takipçimizsiniz.

One thought on “Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî Marmara Üniversitesinde Şerh Edildi

  • 26 Aralık 2014 tarihinde, saat 13:55
    Permalink

    Emeği geçenlerin ellerine yüreğine sağlık.Allah razı olsun.olsun. Rabbim Hulusi Efendi Hz.ni sünneti Seniye doğrultusunda olan hayatlarını örnek alarak hemhal olabilmeyi nasip etsin İnşallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir