Deep Web yani Derin İnternet

Günümüzün en popüler internet konuları arsında zirveye oynayan isim, hiç şüphesiz Deep Web yani Derin İnternet oluyor. Sahip olduğu bu popülerliği yüzünden, ne yazık ki birçok kişi tarafından yanlış anlaşılıyor veya yanlış anlatılıyor. Deep Web ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları en doğru şekilde aktaracağımız yazı dizimizin bu ilk bölümünde, Deep Web ve Darknet sıfatlarını tanımlayacak, ne oldukları hakkında detaylara değineceğiz.

Deep Web nedir?

İlk olarak “Deep Web nedir?” sorusunu cevaplamak, yerinde bir başlangıç olacaktır. En basit anlamda Deep Web’i tanımlamak gerekirse, bireylerin açık hizmet veren arama motorları aracılığı ile ulaşamayacağı sitelerin yer aldığı sanal alan şeklinde bir açıklama yapılabilir. Yani siz Google, Bing, Yahoo ya da Yandex gibi arama motorları tarafından yapacağınız aramalar ile birtakım web sitelerine ulaşamıyorsunuz. İşte ulaşamadığınız bu gizli sitelerin tümüne de Deep Web, yani Derin Web deniyor.

Neden Deep Web yani Derin Web olarak tanımlandığı sorusunun cevabı ise, öngörülerin Deep Web’de yer alan sitelerin ve verilerin, aslında hepimizin kullandığı internet alanının onlarca katı kadar daha fazla olmasından çıkageliyor. Bu nedenle Deep Web, daha çok “Buz dağının görünmeyen kısmı!” olarak da tanımlanıyor.

Deep Web ne kadar büyük?

Ancak bu konu biraz şaibeli… Zira geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapora göre, bu onlarca katlık farkın doğruyu yansıtmadığı iddia edilmişti. Aslında bu konuda net olarak konuşabilmek mümkün olmuyor.

Zira Deep Web’in temel amacının da gizlilik olduğundan, gerçekte ne kadar site veya veri olduğu kesin şekilde analiz edilemiyor. Yani Deep Web, açık internetin onlarca katı mı sorusuna “Evet” ya da “Hayır” demek doğru olmayacaktır.

Şimdi ise birazda isterseniz, Deep Web ve Darknet ilişkisine değinelim. Aslında sanılanın aksine Deep Web ve Darknet aynı şeyler değildir. Darknet, Deep Web içerisinde yer alan “karanlık” içeriklerin yer aldığı paydaya verilen isimdir. Yani sonraki adımda değineceğimiz Deep Web içeriklerinin karanlık kısmının toplamına verilen isim, Darknet ismidir.

Esasında Deep Web’i en iyi anlamak için ortada tek bir soru bulunuyor: İnsanlar, neden içeriklerini veya kendilerini gizlemek ister?

Dark Web sitelerinde ne var?

Açıkladığımız üzere Deep Web’in temeli, herkesin bulamayacağı içerikleri yayınlamak üzerine kurulu. Bu sebeple, neden sorusuna herkesin aklına gelen birçok cevap bulunuyordur. Bu cevapları özetleyerek toparlamak gerekirse Deep Web’in karanlık kısmının içerikleri arasında; uyuşturucu satışı, silah ve cephane satışı, insanlık dışı vahşet ve cinsel içerikler, sahte diploma, pasaport gibi birçok belge, çalıntı kredi kartı bilgileri, cinayet görüntüleri,yamyamlık içeren medyalar, çalınarak ele geçirilmiş tanınmış kişi veya özel kişilerin görüntüleri/bilgileri, tecavüz ve cinayet yayınları, işkence ve alıkonulma gibi daha birçok etik ve insanlık dışı medyaların yer alması mümkün… Hatta ve hatta kendini kiralayan katillere veya hackerlara ulaşmak, yine Darknet’in içerikleri arasında!

Görülebileceği üzere Deep Web’in Darknet ayağı, gerçekten de karanlık… Aslında bu örnekler çok net bir şekilde, neden bulunması istenmiyor düşüncesini açık olarak özetliyor.

Öte yandan yine yanlış anlaşılmaların kurbanı olarak Deep Web ismi, doğrudan bu Darknet içerikleri ile bağdaştırılıyor. Ama bu algıda ne yazık ki yanlış… Zira Deep Web, tanımından da anlaşılacağı üzere, aslında sadece indekslenemeyen yani arama motorlarına görünmeyen siteleri veya verileri tanımlıyor. Ancak herhangi bir kuruma ait özel çevrimiçi belgeler dahi, aslında Deep Web içeriği olarak değerlendirebilir. Bu bağlamda, iki tabir arasındaki ayrımı doğru yapmak gerekiyor.

Son olarak birde Darknet’in aydınlık kısmı olarak anılan Brightnet tabirine açıklık getirelim. Brightnet olarak tabir gören siteler veya içerikler, Darknet içerikleri olmadığı gibi doğrudan Deep Web içerisinde de yer almıyor. Yani Darkweb gibi insanlık dışı veya ağır suç gerektiren içerikleri barındırmıyor. Buna nazaran yayınları, aslında çokta “neşeli” değil. Örnek vermek gerekirse hepimizin bildiği ve şu an herkesin erişebildiği Wikileaks isimli web sitesi, aslında Deep Web’de doğmuş bir sitedir.

Deep Web’in başlıca örneği: Wikileaks!

Bilindiği gibi devletlere ait gizli belgeleri sızdıran Wikileaks, ilk etapta biraz önce tanımladığımız Brightnet kapsamında yer alıyordu. Yani Darknet’in içerikleri gibi insanlık dışı değil ancak doğrudan Deep Web içeriği olarak tanımlanamayacak kadarda özel içerikler sunuyordu

Daha sonraları Wikileaks, Deep Web içerisinde gizliliğini yitirmeye başladı ve herkese açık olarak indekslenebilir yani bulunabilir hale getirildi.

Deep Web’in bu şekilde sahip olduğu çok seviyeli/katmanlı yapısı, daha önce belirttiğimiz veri büyüklüğü bilinmezliğinin de başlıca sebeplerinden oluyor…

Not:Deep Wep yazıda anlaşıldığı gibi derin internet kirli ve tehlikeli işlerin döndüğü sanal alem o yüzden girmenizi önermem ve ileri düzey ingilizce isteyen bir ortam, bilmek her zaman faydalıdır bilgi amaçlı paylaşılmış bir yazıdır..

Bu yazımızı okuyan 1.226. takipçimizsiniz.

Hüseyin Selimli

1984 Sivas,Gürün doğumlu.Eğitim hayatını Hatay da tamamladı. Hatay Mustafa Kemal üniversitesi Endüstriyel Elektronik bölümü mezunu.Demir Çelik, Enerji ve Maden sektöründe faaliyet gösteriyor. Evli ve 2 çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir