Bedava Gazeteler

Bedava gazetelerle ilk kez geçen yıl tanıştı İstanbullular. Vapur iskelelerinde, metro istasyonlarında ve otobüs duraklarında dağıtılan gazeteler, kısa sürede herkesin ilgisini çekmeyi başardı. ‘Gaste’ ve hemen arkasından yayın hayatına giren ’20 Dakika’ tatlı bir rekabet ortamı da oluşturdu. Avrupa’da en küçük kasabalara bile dağıtılan bedava gazeteler, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizle birlikte zor günler yaşıyor. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeki yüksek tirajlı ücretsiz gazeteler, hem sayfa hem de baskı sayılarını yüzde elliye varan oranlarda azalttı. Bu olumsuz havadan Gaste ve 20 Dakika da nasibini aldı. İlk aylarda 500 bin baskı yapan, bine yakın dağıtım elemanıyla okuyucuya ulaşan bedava gazeteler, krizle birlikte neredeyse kapanma noktasına geldi. Sayfa sayılarını ve dağıtım elemanlarını azalttılar. Günlük baskı sayılarını ise 150 bine düşürdüler. İlk günlerde sırf merak edildiği için herkes tarafından okunan Gaste ve 20 Dakika’yı artık sadece ilgilileri alıyor. Meraklıları arasında bedava gazete almak için yol güzergâhını değiştirenler bile var.

Bedava gazeteler, yayın dünyasına ilk göz kırptıkları günlerde herkesi heyecanlandırmıştı. “Ücretsiz gazeteler, Türkiye’de tutmaz” diyen de vardı, aksi görüş bildiren de. Ama genel kanaat, tabloid ve özellikle de ücretsiz bir gazetenin vapur, otobüs ve metrolar da kolayca okunabileceği yönündeydi. Haberlerin kısa olması, okuyucuya özet bilgi sunması da bir avantajdı. Bugün gelinen nokta pek iç açıcı olmasa da gazete yöneticileri gelecekten umutlu. Sadece reklâm gelirleriyle ayakta duran gazeteler, krizi aşıp dolu dolu bir gazete çıkarmak istiyor.

‘2009’da ayakta kalmak için çabalayacağız’

Gaste Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Pandır: “2008 yılı dünya genelinde ücretsiz gazeteler için çok kötü bir yıl oldu. Özellikle de Avrupa’da. 500 bin tirajla başladık biz. 1100 dağıtıcımız vardı. Şimdi ise 200 civarında. Kriz söylentileriyle birlikte reklâm gelirlerimiz yüzde 30 civarında düştü. Tabii bu da baskı sayımıza yansıdı. Şimdi 200 bin civarında basıyoruz. Gazete arası el ilanları dağıtarak 2009’da ayakta kalmaya çalışacağız.”

***

‘Belediye başkanı adayları reklâm kapımız oldu’

20 Dakika Genel Yayın Müdürü Emre İskeçeli: “Yayın hayatına 400 bin tirajla başladık. Türkiye’de bedava gazete kavramı çok yeni. Krizle birlikte baskı sayımızı 150 bin civarına çektik. Sayfa sayımızı 32’den 20’ye düşürdük. Aslında krizle birlikte büyük perakende şirketleri yönünü alternatif yayınlara çevirdi. Belediye başkanı adayları, seçmene ulaşmanın en uygun yönünün bizim gibi gazetelere reklâm vermekten geçtiğini düşünüyor.”

***

‘Ücretsiz gazeteler değersiz kabul ediliyor’

Star Gazetesi yazarı Mehmet Altan:“Ülkemizde maalesef insanlar para vermedikleri, bayiden almadıkları gazeteyi değersiz kabul ediyor. Bu, psikoloji ile ilgili bir durum. Avrupa’da böyle bir kanaat yok. Orada bedava dağıtılan gazeteler ülke gündemine yön veren ciddi yayınlardır. Gaste ve 20 Dakika da gerçekten derli toplu, nitelikli gazeteler. Size çok kısa bir süre içerisinde onlarca farklı haberin özetini sunuyor. Boyutundan dolayı da okunması kolay.”

***

‘Bedava gazeteler kapanırsa çok üzülürüm’

Hürriyet Gazetesi yazarı Oktay Ekşi: “Avrupa’nın bütün ülkelerinde yıllardır uygulanan bir sistem bu. Üzüldüğüm bir nokta bedava gazetelerin krizle birlikte iyice küçülmesi. Bana göre ücretsiz gazetelerle yakalanan bu güzel hava sürdürülmeli. Bu gazeteler krize yenik düşer ve kapanırsa ben çok üzülürüm.”

BÜNYAMİN KÖSELİ

Bu yazımızı okuyan 1.586. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir