Beç*…

Viyana,yani Osmanlıca “Beç”,1683 yılında Turklerle tanıştı.(Halen Macaristan’a Balkanlar’da “Beç” derler,sebebi Avusturya-Macaristan İmparatorlugunundan kalan kısmi aliskanliktir.)

1.YYda Vindobona roma askeri kampının kalın dış duvarlarına sahip olmuş ,ortaçağda Babenberg ailesi kontlugunu görmüş,bu esnada Tuna kenarında itibar ve de ekonomik söz kazanmıştır.Ekonomik zemini,şarap üzerine Habsburglarla sağlamlığa kavuşmuş,İtalyada Venedikle olan ekonomik ilişkilerinin yanısıra,kilise iliskileri de gotik yapılarla artmıştır.Ancak yine de,1683 yılında Osmanlı orduları tarafından kuşatılana dek,pek bi özelliği olmayan bir devletindi.

Kuşatmadan evvel;

Orta Avrupa’da bir düzen değişikliği vardı,Roma-germen imparatorluğunun devletçikleri ve de britanya ekonomik güçlenme peşindeydiler ve de Avusturaya’ya baskı yapıyorlardı.Kuşatmayla aslında,Habsburg imparatorluğu özgürlüğüne kavuşmuş oldu.11.YY’da Avrupa karakteri Otuzyıl savaşlarının,14. Louis Fransasının,Protestan-Katolik çatışmasının,bir öteki taraftan da balkanlardan ilerleyen Osmanlı imparatorluğunun etkisindeydi.17.yy dükleri ise fakirdi.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasıyla Osmanlı,Temmuz 1683’de Viyana kapılarına dayandı.Viyana,balkanlardan sonra Avrupa’ya açılan en büyük ve de ilk kapı demekti.Eylül 12,1683’te ise Polonya kralı Jan Sobieski tarafından Osmanlı önlendi.Zira tarihte yapılan en büyük hatalardan biri de,Viyanalıların Osmanlı ordusunu yendiğininin söylenmesidir.(İkinci Viyana kuşatması,tarihte çok düşünülmez,çünkü o yenilgi Osmanlının 1 yüzyıldır süregelen içtimai karışıklığının sonucudur.)

Yardıma gelen Kırım hanı,leh ordusunun Tunadan geçmesine izin vermiş,Merzifonlu’ya ihanet etmiştir.Tunayı geçen Sobieski,Osmanlı’yı Kahlenberg tepesinde bozguna uğramasına sebebiyet vermiştir.Sonucu ise 4.Mehmedin Merzifonlu hakkında idam kararı çıkarması olmuştur.Kutsal ittifak’a da sebep vermiştir.Tüm bunların genel sonucu olaraksa,reformlarla modern ve güçlü(diplomatik) bir (transilvanya Macaristanıyla) Avusturya-Macaristan İmparatorluğu kuruldu.Ve Avusturya,18.yy’a büyük bir enerjiyle girdi.

Peki Türkler çekildikten sonra Viyana’da ne gibi etkiler bıraktılar?…bir sonraki yazımızda…

Bu yazımızı okuyan 2.086. takipçimizsiniz.

3 thoughts on “Beç*…

  • 04 Mart 2011 tarihinde, saat 22:53
    Permalink

    OsmanLı DevLeti Okadar çok uzun süre hükmetmiş ki cümLe aLeme herkes korkarak yaklaşmış çekinmiştir.BöLünmez bir bütün oLmuştur TürKİYE

  • 04 Mart 2011 tarihinde, saat 23:38
    Permalink

    Tuna nehri akmam diyor
    Etrafımı yıkmam diyor.
    Şanı büyük Osman Paşa
    Plevne`den çıkmam diyor.

    Düşman Tuna`yı atladı
    Karakolları yokladı.
    Osman Paşa`nın kolunda
    Beş bin top birden patladı.

  • 04 Mart 2011 tarihinde, saat 23:52
    Permalink

    Macar Cumhurbaşkanı, Schmitt, 1541-1686 yılları arasında Türkler tarafından idare edilen Macaristan’ın, çok şanslı olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Schmitt, ‘Türkler tarafından 150 yıl boyunca idare edilmemizi şans olarak tanımlıyorum. Ülkemiz Türkler değil de başka bir millet tarafından alınsaydı, dilimizi ve dinimizi değiştirmemizi isteyeceklerdi, biz de asimile olacaktık. 150 yıl boyunca Macaristan Türkler için stratejik bir yer oldu’ dedi.

    OSMANLI DEVLETININ BÜYÜKLÜĞÜ

    Osmanlının bıraktıgı ortadoğu coğrafyasını halen gunumuzde bıle neler oldugunu oradakı halkın osmanlıyı aradıgını goruyoruz. Bir Arap atasozu paylasmak ıstıyorum TÜRKÜN ZULMÜ ARABIN ADALETİNDEN İYİDİR. Türklerden sonraki Viyana yı merak ediyorum ve yazının devamını beklıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir