Asrın Şahitlerinden: Ali Pertek Camii Şerif

İlk yazımızda ele aldığımız Şehzade Cami’nin ardından unutulmasını istemediğimiz camilerimizin ikincisinden bahsetmeye çalışacağız. İyi okumalar…Şehrin en güzel en ücra köşelerinde adeta birer askermiş gibi duran, asra şahitlik eden yapısıyla göz dolduran, din ayrımı yapmaksızın herkesin onlarda eşsiz güzellikler bulacağı, onlardan bazılarını kimi zaman yalnızlığa terk etsek de  bu utanç ve acı verici gerçeğe rağmen hala dimdik ayakta duran camilerimizden Ali Pertek Camii Şerif.

ali pertek camii ile ilgili görsel sonucu

Sahilin incilerinden
Ali Pertek Camii, Rumelihisarı, Baltalimanı Hisar Caddesi ile Arpacı Çeşmesi Sokağı’nın kesiştiği köşede, sahile karşıdan karşıya geçme mesafesi kadar uzaklığa konumlandırılmıştır.Sahil camilerinin, en nadidelerinden, en eskilerinden olan camimiz Osmanlı deniz kuvvetlerinde paşa olarak görev yapan Pertev Ali Efendi tarafından 1712  yılında yaptırılmıştır.Duvarın üzerindeki kitabede Ali Pertek Camii Şerifi yapılış tarihi 1712 yazmaktadır.P

Pertev Ali Efendi, yaşadığı dönemde ‘pertek’ yada ‘pertev’ lakaplarıyla anılan,padişahın ve birçok kişinin övgüsünü almış İnebahtı Deniz Savaşı’nda şehit olan Osmanlı Deniz Paşalarındandır. 1937’ye kadar faal durumda olan yapı 1937’den sonra 1960’a kadar ibadete kapalı ve harap bir halde kalmıştır.Zaman içerisinde daha da yıpranan cami, 1970 yılında geçirdiği detaylı bir restorasyonun ardından ibadete açılmış en son 2009 yılında yeniden restore edilmiştir.

ali pertek camii ile ilgili görsel sonucu

Klasik dışı

Camii, moloz taş ve tuğladan inşaa edilmiştir. Rumelihisarı’na yakınlığı hasebiyle olacak ki Hisar gibi etrafı kalın ve yüksek taş duvarlarla örülüdür. Bu duvarların arasında 70 cm’lik dar bir geçit vardır ve camiye  buradan girilir . İnsana,dar ve kısa olan bu geçit, geçerken farklı bir his verir. Geçtikten sonra direkt karşınıza aydınlık bir çeşme çıkması da ayrı bir hoşluk. 1715 tarihli bu çeşme mihrap duvarının köşesindedir ve İbrahim Paşanın ruhu için bina olmuştur.

Caminin içerisine girdiğimizde;bilinenin aksine süsleme mevcut değildir.Üst bölümdeki pencerelerin içleri alçı ile bitkisel ve geometrik şekiller verilip içleri sarı, mavi, yeşil ve  kırmızı renkli vitray yapılmıştır. Son derece sade geniş ve aydınlık olan ibadet hanede tek süsleme bunlardır. Ayrıca diğer camilerle ortak yanı olarak minberi ve kürsüsü ahşaptır.Cami dışarısına baktığımızda avlusunda Pertev Ali Efendi ile aile efradına ait kabri şerifleri bulunmaktadır.

Ziyaret edip, yalnızlığa terk etmememiz temennisiyle…

Adres: Rumeli Hisarı, Arpacı Çeşme Sk. No:2, SARIYER/İSTANBUL

Bu yazımızı okuyan 4.173. takipçimizsiniz.

Gizem Vural

1997 Hatay doğumlu İlk, Orta ve Lise eğitimini Hatay'da tamamladı. İstanbul MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi öğrencisi. Eğitim seviyesi bu şekilde olmakla beraber, lise döneminde okul dergisi için yazdığı gezi yazılarıyla başlayan yayın hayatı Üniversitede Genç Yolcu ile devam etmektedir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir